Duimstokken

Wanneer je regelmatig een klus uitvoert, weet je als geen ander hoe belangrijk het is om bepaalde zaken op te meten. En wanneer je niet de juiste tool hebt, kan dit ervoor zorgen dat je veel meer tijd kwijt bent. Om niet alleen nauwkeurig te meten maar ook tijd te besparen, is het slim om een duimstok op zak te hebben. Bij Burghouwt helpen we je graag met het vinden van de beste duimstokken voor al jouw klussen. Lees hier alles over de voordelen van een duimstok en hoe je een kwalitatieve duimstok kiest voor jouw klus.

Lees meer

Hoe werkt een duimstok?

Een duimstok is een stuk handgereedschap waarmee het mogelijk is om voorwerpen of materialen op te meten. Er zijn twee soorten duimstokken: de vouwduimstok en de timmermansduimstok. Alle duimstokken zijn verdeeld in delen van 25 centimeter en kunnen aan de hand van een scharnier in elkaar gevouwen worden. De meeste duimstokken hebben dan ook een totale lengte van een meter; er zijn ook duimstokken van 2 meter. Hierbij zijn er 8 vlakken van 25 centimeter. Het verschil tussen de timmermansduimstok en de vouwduimstok is dat de vouwduimstok is voorzien van een scharnierpunt waar de diverse delen omheen draaien en als het ware over elkaar heen vouwen.

De voordelen van een goede duimstok

Er zijn een aantal redenen waarom het interessant is om voor een duimstok te kiezen in plaats van voor een rolmaat of een meetlint. De belangrijkste voordelen van een duimstok vind je dan ook in onderstaand overzicht:

  • Lange levensduur: een duimstok is meestal gemaakt van hout en gaat daardoor lang mee. Een rolmaat heeft bijvoorbeeld een veermechanisme dat stuk zou kunnen gaan, hier is bij de duimstok geen sprake van.
  • Makkelijk meenemen: een duimstok is makkelijk in de broekzak mee te nemen, waardoor je deze altijd bij de hand hebt. Een rolmaat is dik en zit daardoor niet prettig in de broekzak.
  • Snel aftekenen: een duimstok is stijf, waardoor het goed mogelijk is om in een rechte lijn af te tekenen. Een rolmaat kan daarentegen doorknikken, waardoor je mogelijk niet het meest rechte resultaat krijgt.

Zo kies je een kwalitatieve duimstok voor jouw klus

Een duimstok kiezen voor je klus? De meeste duimstokken lijken veel op elkaar: zo bestaan ze uit vier delen, zijn ze totaal een meter lang en zijn ze voorzien van een handig scharnier waarmee je de duimstok uitvouwt. Het verschil tussen de diverse duimstokken zit hem vooral in het materiaal waar de stok van is gemaakt. Er zijn onder andere aluminium versies, maar ook duimstokken die zijn gemaakt van hardhout. Deze gaan vaak het langst mee. Verder heb je nog de keuze uit diverse kleuren.