Trekveren / Buigveren

Om ervoor te zorgen dat je jouw klus goed uitvoert, is het belangrijk om goed gereedschap te gebruiken. Bij Burghouwt willen we iedereen helpen met het vinden van kwalitatieve producten, zodat het nog makkelijker wordt om een klus goed uit te voeren. Wanneer je aan de slag gaat met een elektrische installatie heb je mogelijk trekveren/buigveren nodig. Op deze pagina vind je het complete aanbod van trekveren en buigveren. We maken het je graag makkelijk, en daarom lees je hier ook alles over het vinden van de beste trekveren/buigveren voor je klus.

Lees meer

Wat zijn trekveren/buigveren?

Trekveren/buigveren zijn typen gereedschap die voornamelijk worden gebruikt bij installaties. Denk hierbij aan het installeren van elektriciteit. Beide soorten gereedschap hebben een verschillende toepassing:

  • Trekveer: een trekveer is een lange, dunne veer die wordt gebruikt voor het aanbrengen van installatiedraad in installatiebuizen. Een trekveer is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Welke lengte je nodig hebt is afhankelijk van de buislengte.
  • Buigveer: een buigveer maakt het mogelijk om een bocht te maken in een kunststof of zacht koperen buis. Een buigveer is een stalen spiraalveer, verkrijgbaar in verschillende lengtes voor alle maten buizen.

De voordelen van dit gereedschap

Het gebruik van trekveren/buigveren brengt verschillende voordelen met zich mee. Met buigveren is het mogelijk om een bocht te maken in buizen. De buizen zelf mogen niet knikken, omdat het hierdoor niet mogelijk is om elektrische bedrading door de buis te trekken. Een buigveer maakt dit wel mogelijk. Een trekveer is een tool waarmee je voor extra gemak zorgt. Wanneer je een draad makkelijk en snel door een leiding trekken is een goede trekveer onmisbaar.

Trekveren/buigveren aanschaffen: aandachtspunten

  • Lengte trekveer: een trekveer is in meerdere lengtes verkrijgbaar. 5, 10, 20 en 50 meter zijn de meest gangbare lengtes. Hoe lang de trekveer moet zijn is afhankelijk van de buis.
  • Materiaal: je hebt de keuze tussen kunststof en stalen trekveren. Een stalen trekveer is vaak wat professioneler en biedt daarnaast ook meer kwaliteit. Met een kunststof trekveer kun je weer netter werken.
  • Type buigveer: er zijn twee soorten: een binnenbuigveer en een buitenbuigveer. De binnenbuigveer biedt de veer steun van binnenuit. Bij een buitenbuigveer biedt de veer steun van buitenaf.
  • Maat buigveer: een buigveer is verkrijgbaar in diverse maten. De omvang die je nodig hebt is afhankelijk van het elektriciteitsdraad dat door de veer heen moet. De lengte van de meeste buigveren is 1 meter.