Centerpunten

Bij Burghouwt kunt je terecht voor al je kwalitatieve gereedschap: of je nu in huis aan de slag gaat of ergens een professionele klus gaat uitvoeren. Hier vind je alleen de beste producten waarmee het mogelijk is om jouw klus op de juiste manier uit te voeren. Heb je hulp nodig? We helpen je graag met het vinden van goed gereedschap. Op deze pagina vind je het complete aanbod van centerpunten bij Burghouwt. Ook lees je hier meer over de toepassing van centerpunten, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Lees meer

Wat zijn centerpunten?

Centerpunten zijn stalen pennen met een harde, scherpe punt. Een centerpunt wordt ook wel een centerpons of een puntslag genoemd. Bij dit type gereedschap is de punt zeer scherp geslepen. In tegenstelling tot een drevel of een pendrijver: hier zijn de punten respectievelijk hol en vlak. De centerpunt is verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes, daarnaast zijn er verschillende in de manieren waarop de diverse centerpunten zijn geslepen.

Het gebruik van centerpunten

Je gebruikt centerpunten voornamelijk voor het maken van putjes in metaal, kunststof of hout. De scherpe punt van de centerpunt wordt in het middelpunt van het te boren gat geplaatst. Je slaat met de hamer op de centerpunt, waardoor er in het gat een putje ontstaat. De punt van de boor kan hier vervolgens geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat de boor niet weg zal lopen of wegschieten van de afgetekende plaats. Je bent hierdoor in staat om nog nauwkeuriger te werken en de optimale resultaten te behalen.

Zo maak je de beste keuze in jouw klus

Een centerpunt nodig? Het is met dit type gereedschap heel goed mogelijk om nauwkeurig te werken. Maar het is wel belangrijk om de juiste keuze te maken. Kijk daarom goed naar de volgende aandachtspunten in het kiezen van een centerpunt:

  • Diameter: let op de diameter van de centerpunt. Dit kan per exemplaar verschillen. Het heeft vooral invloed op het putje wat je maakt voor het boren. Hoe breder de diameter, hoe groter het putje wordt.
  • Lengte: de lengte van de centerpunt is afhankelijk van het voorwerp waar je een putje in wilt maken. Soms is het prettiger om een wat langere centerpunt te gebruiken, in andere gevallen kan deze kort zijn.
  • Uitvoering: je kunt kiezen voor een losse centerpunt, maar je kunt ook voor een set kiezen met een centerpunt en andere soorten drijvers. Zo heb je meteen een compleet set klaarliggen die je er meteen bij kunt pakken voor jouw klus.