TL-Buizen
TL-Buizen zijn fluorescentielampen, net zoals de bijvoorbeeld de PL-lamp. TL staat voor Tube Light en die omschrijving klopt precies. Het licht in een TL-buis ontstaat door gasontlading. Deze lampen bestaan al heel lang. De eerste modellen kwamen in het midden van de jaren dertig op de markt. Grote fabrikanten hebben de lamp jarenlang doorontwikkeld, tot en met zeer zuinige exemplaren, die in de jaren negentig verschenen. Inmiddels zijn TL-Buizen in alle opzichten ingehaald door LED-verlichting. Toch zijn er nog behoorlijk veel plekken waar deze verlichting wordt gebruikt.
Lees meerDe werking van TL-Buizen
De binnenzijde van een TL-buis is bedekt met een fluorescerende stof. De buis wordt gevuld met een mengsel van een kwikdamp en andere edelgassen en daarna luchtdicht afgesloten. Aan beide einden van de buis zitten elektroden, waartussen een spanningsverschil bestaat. Daardoor zal het gas ontladen en dat zorgt voor het lichteffect. TL-Buizen zijn jarenlang erg populair geweest, omdat ze een stuk zuiniger waren dan het alternatief, de gloeilamp. Op dit moment is de TL-buis op zijn beurt een stuk duurder in gebruik dan de opvolger, de LED-lamp. Het lichteffect van LED-lampen heeft vrij veel weg van het licht uit een TL-buis.
Uitvoeringen van TL-Buizen
TL-Buizen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, maar het onderscheid tussen de verschillende typen wordt gemaakt op basis van de omvang van de buis. Er zijn in de loop der tijd drie verschillende diktes geweest. De eerste buizen die op de markt kwamen hadden een diameter van 38 millimeter. Die worden aangeduid als T12 buizen. Tegenwoordig zijn die niet meer verkrijgbaar. Het type T8, de meest verkochte TL-Buis, heeft een diameter van 26 millimeter. De meest moderne TL-Buizen zijn van het type T5 met een diameter van 16 millimeter. Dat zijn de meest energiezuinige buizen.
T8 verlichting
Iedereen kent wel de traditionele T8 TL-Buizen vanwege het irritante knipperen. Deze lampen branden met dezelfde frequentie als van het lichtnet, 50 Hertz. Het licht in de buis gaat dus 50 keer per seconde aan en uit. Dat is een snelheid die door mensen en dieren kan worden waargenomen. Het effect is dat je hoofdpijn krijgt, moe wordt en soms zelfs misselijk wordt. Je kan een T8 buis ook herkennen aan een voorschakelapparaat met een starter. Als zo’n buis wordt ingeschakeld zal hij eerst een paar keer knipperen.
T5 verlichting
De TL-Buizen van het type T5 hebben geen last van het 50 Hertz effect. In deze moderne buizen wordt een ander gas gebruikt, dat meer licht geeft. Er wordt ook gebruik gemaakt van een voorschakelapparaat dat elektronisch wordt aangestuurd. Bij het inschakelen brandt de buis meteen. De lampen zijn hoogfrequent. Ze gaan dus aan en uit in zo’n hoog tempo, dat ons oog dat niet meer kan waarnemen. Wat betreft het milieu zijn deze TL-Buizen veel beter dan hun voorgangers. Ze zijn veel zuiniger en gaan meer dan drie keer zo lang mee.