Spaarlampen

De meeste consumenten weten wel dat spaarlampen qua stroomverbruik een stuk zuiniger zijn dan gloeilampen. Maar wat een spaarlamp precies is, is niet bekend. Vaak wordt gedacht dat het een variant is van een LED lamp, maar dat klopt niet. De spaarlamp is na het verdwijnen van de gloeilamp in 2016 de goedkoopste lamp voor algemeen gebruik. LED lampen zijn ook zuinige lampen, maar daarvan is de aanschafprijs een stuk hoger. Je kunt hier lezen wat de kenmerken zijn van spaarlampen, en hun voor- en nadelen. Ook de verschillen met LED verlichting worden uitgelegd.

Lees meer

Energieverbruik

De gloeilamp is tientallen jaren erg populair geweest vanwege zijn lage aanschafprijs. Dat ze veel energie verbruiken werd niet zo belangrijk gevonden. Sinds het bewustzijn van de hoeveelheid energie die door lampen wordt gebruikt is gestegen, is de gloeilamp langzaam verdwenen. In plaats daarvan kwam de spaarlamp. Dat is als het ware een opgerolde TL buis, die in een glazen bolletje of staafje is gevouwen. Een spaarlamp is 80 procent zuiniger dan gloeilampen. Ze zijn niet duur in aanschaf en gaan veel langer mee dan een gloeilamp, zo’n 7.000 branduren. Spaarlampen zijn vooral geschikt voor plekken waar de verlichting altijd moet branden.

Voor- en nadelen van spaarlampen

Spaarlampen zijn doorgaans wat minder populair dan LED verlichting, omdat er nogal wat nadelen aan deze lampen kleven. Een voordeel is echter, dat de lampen niet snel warm worden. Als ze toch op plekken hangen waar het warm wordt heeft dat geen effect op de levensduur. Als een spaarlamp vaak aan- en uitgezet wordt is dat wel schadelijk voor de levensduur. Voor het gebruik van spaarlampen is het lastig dat ze pas na verloop van tijd op volle sterkte branden. Een ander nadeel is dat er schadelijke gassen in zitten. Wees dus voorzichtig als een spaarlamp kapot knapt.

Verschillen en overeenkomsten met LED verlichting

Het is niet algemeen bekend dat het energieverbruik van spaarlampen even laag is als van LED verlichting. Een spaarlamp is in aanschaf veel goedkoper dan een LED lamp. LED verlichting gaat echter ruim 3 keer zo lang mee als een spaarlamp. Als je kunt kiezen tussen een spaarlamp en LED verlichting is het goed om te kijken of de lamp op een plek zit met voldoende ventilatie. Als dat niet zo is kun je het best voor spaarlampen kiezen, want die zijn er beter tegen bestand dat ze warm worden. LED lampen gaan dan kapot.

Zijn spaarlampen de goedkoopste lampen?

Bij het kopen van nieuwe lampen zijn spaarlampen en LED verlichting beiden een goede keuze. In aanschaf is een spaarlamp goedloper dan een LED lamp. Als je echter de kosten van het stroomverbruik meerekent wint de LED lamp het. Dat komt doordat een LED lamp 3 keer zo lang meegaat als een spaarlamp. Voor de 20.000 branduren met LED heb je 1 lamp nodig. Om een spaarlamp 20.000 uren te laten branden moet je 3 keer een nieuwe lamp kopen. Een LED lamp kost daardoor gemiddeld € 0,0010 per branduur en een spaarlamp € 0,0014. Het verschil is maar klein, maar als je veel lampen hebt kan het toch behoorlijk oplopen.