LED verlichting

LED verlichting is een enorme hype geworden nadat de gloeilamp sinds 2016 niet meer mag worden verkocht. Het komt echter niet alleen door het lage energieverbruik waardoor LED lampen zo populair zijn geworden. Dat heeft er ook mee te maken dat LED’s heel flexibel te gebruiken zijn. Je kunt LED’s kopen als lampen, maar ook als lichtslangen en als decoratieve verlichting, zoals tijdens de feestdagen te zien is. Voor vrij weinig geld kun je honderden LED lampjes kopen, die in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Door de juiste elektronica te gebruiken kun je de kleuren zelfs wijzigen, net als de helderheid van de LED verlichting.

Lees meer

Voordelen ten opzichte van spaarlampen

Een LED lamp is even zuinig in het stroomverbruik als spaarlampen. Er zit echter een aantal grote voordelen aan LED verlichting. Eén van de belangrijkste is dat LED lampen geen schadelijke gassen bevatten. Als een spaarlamp breekt komt er kwik vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Een ander voordeel van een LED lamp is, dat hij meteen op volle sterkte brandt. Bij een spaarlamp duurt dat een tijdje. De levensduur van LED’s is ook een stuk groter dan van een spaarlamp. Een LED lamp gaat 20.000 branduren of meer mee en een spaarlamp 7.000 branduren.

LED verlichting is dimbaar

Het is lang niet altijd prettig dat een lamp op volle sterkte brandt. Ook bij de gloeilamp was er al behoefte aan gedempt licht. Daar zijn destijds dimmers voor ontwikkeld, die ervoor zorgden dat de spanning die naar de gloeilamp ging werd verlaagd. Het effect was dat de gloeilamp minder fel brandde. Ook LED verlichting is uitstekend te dimmen. Daar moet echter wel speciale apparatuur worden gebruikt. Als je een LED lamp op een ouderwetse dimmer aansluit gaat hij knipperen en op den duur kan de lamp kapot gaan. De speciale dimmers voor LED’s zijn tamelijk prijzig.