Gloeilampen

Het energieverbruik van gloeilampen is erg hoog, maar voor het overige heeft een gloeilamp niet zo vreselijk veel nadelen. Afgezien van de kosten voor het energieverbruik zijn gloeilampen bovendien heel goedkoop. Voor minder dan een euro kun je al een goede kwaliteit gloeilamp kopen. Dat is een factor 3 tot 5 goedkoper dan dat er voor een moderne LED lamp moet worden neergeteld. Ondanks dat je bijna nergens meer een gloeilamp kunt kopen is het toch verstandig om er een paar op voorraad te hebben, want een gloeilamp heeft enkele aangename voordelen boven moderne energiezuinige LED lampen.

Lees meer

Werking van de gloeilamp

De werking van een gloeilamp is heel eenvoudig. In een bijna vacuüm gezogen bol van glas wordt een gloeidraad gedaan. Door die draad wordt stroom gestuurd. Daardoor gaat de gloeidraad oplichten en heb je licht. Als de stroom wordt ingeschakeld brandt een gloeilamp meteen op volle sterkte. Als hij een tijdje aan is wordt de lamp wel enorm heet. Je moet daarom voorkomen dat je een gloeilamp die brandt aanraakt. Als de lamp wordt uitgedaan kun je hem na een paar minuten wachten met de blote handen aanpakken. Het is echter beter om een doekje te gebruiken. Want als er vet op het glas komt kan dat gemakkelijk breken.

Sfeer

Het meest kenmerkende van gloeilampen is de sfeervolle kleur van het licht. Er zijn veel pogingen gedaan om LED verlichting dezelfde kleuren te laten produceren, maar dat is nooit helemaal gelukt. Als je een gloeilamp gebruikt die volledig doorzichtig is en een sierlijke kooldraad heeft, is deze uitermate decoratief. Je kunt de intensiteit van het licht variëren met een dimmer, totdat je het meest sfeervolle effect hebt bereikt. Bij gloeilampen met een matte glasbol is het licht vrijwel egaal. Dat type lampen wordt het meest gebruikt voor algemene verlichting, zoals toiletten, gangen en ruimtes waar wordt gewerkt.

Warmte van gloeilampen

Het verbruik van gloeilampen is best hoog, zeker als dat wordt vergeleken met de moderne LED lampen. Maar dat is niet altijd een bezwaar. In een woonkamer of andere ruimte met veel gloeilampen zal de temperatuur na verloop van tijd oplopen. Het gaat dan echter niet om verspilling van energie. Want doordat de lampen zoveel warmte produceren zal de verwarming minder energie verbruiken. Om de warme kleur van het licht te vergroten en het energieverbruik te verminderen kun je een dimmer gebruiken. Door niet de maximale stroom door de lamp te sturen zal hij ook veel langer meegaan.

Prijs

Qua verbruik zijn gloeilampen de meest dure verlichting die je maar kunt vinden. De aanschafprijs is echter heel laag. Daarom is er nog steeds vraag naar gloeilampen. Waarom zou je immers een dure LED lamp op plekken gebruiken waar maar een paar keer per jaar licht nodig is, zoals op een zolderverdieping. En als je een groot aantal gloeilampen in één keer wilt vervangen is de keus voor een nieuwe ouderwetse gloeilamp in het kader van kostenbesparing zeer begrijpelijk. Het is daarom de verwachting dat er nog jarenlang behoorlijk veel vraag zal zijn naar gloeilampen.