Buitenlampen

Het maakt niet uit voor welk doel je buitenlampen wilt gebruiken. Het belangrijkste kenmerk van deze lampen is, dat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Je mag van een buitenlamp verwachten dat hij vele jaren meegaat. Dat wordt bereikt door goede materialen te gebruiken, die bestand zijn tegen vocht, kou, warmte en de brandende zon. Behalve dat buitenlampen aan de buitenzijde mooi moeten blijven, is ook de veiligheid van belang. Je wilt immers niet dat er kortsluiting ontstaat. Gelukkig is het assortiment aan buitenlampen enorm groot. Je kan kiezen uit talloze designs en voor verschillende technische opties.

Lees meer

Doelen van buitenverlichting

Buitenverlichting heeft als doel het design van je woning of tuin een extra dimensie te geven door een goede verlichting. Een andere functie van buitenlampen is, dat ze zorg dragen voor een goede zichtbaarheid, zodat struikelpartijen kunnen worden voorkomen. Voor het uitlichten van accenten zijn spots verkrijgbaar met allerlei vormen lichtbundels. Die zijn verkrijgbaar in vele kleuren en intensiteiten. Als buitenlampen iets moeten toevoegen aan de sfeer van je woning of tuin kies je dus voor een passende designlamp. Als de verlichting vooral wordt gebruikt om de veiligheid te vergroten volstaat een degelijke buitenlamp of een rij spots, die op de juiste plek voldoende licht geven.

Materiaalkeuze en kleuren

Bij de designlampen is een grote hoeveelheid ontwerpen verkrijgbaar, gemaakt van allerlei duurzame materialen. Daarbij moet je denken aan roestvrij staal, koper of een legering van koper, fosfor, nikkel, chroom en silicium. Met deze grondstoffen, die niet worden aangetast door de weersomstandigheden, zijn prachtige effecten te bereiken. Deze buitenlampen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Toch wordt vaak voor de standaardkleuren zwart, wit of antraciet gekozen. Dat is begrijpelijk, want deze kleuren zijn met vrijwel alle andere kleuren te combineren. Uiteindelijk moet een buitenlamp wel opgaan in de rest van het ontwerp.

Energiebron

Buitenlampen kunnen worden gevoed met stroom uit het lichtnet, een zwakstroom systeem, en met oplaadbare batterijen in combinatie met zonnecellen. Die laatste variant wordt veel gekozen als de buitenlampen een decoratieve functie hebben. Ook als een buitenlamp slechts incidenteel hoeft te branden is een zonnepaneel met een oplaadbare accu een goede oplossing. Buitenlampen die altijd veel licht moeten verspreiden hebben een vaste elektriciteitsaansluiting nodig. Zeker op donkere dagen zou een oplaadbare accu onvoldoende worden opgeladen en te weinig energie hebben om al het benodigde licht te kunnen verspreiden. Kleine signaallampjes, die de weg moeten wijzen, worden meestal gevoed door middel van een veilige installatie op zwakstroom.

Bijzondere functies

In de afgelopen jaren zijn steeds meer bijzondere functies ingebouwd in buitenlampen. Dat zijn combinaties van bewegingssensoren, slimme schakelsystemen en geavanceerde LED lampen. Een voorbeeld daarvan is een rij buitenlampen die heel zwak brandt om een tuinpad te markeren. Een bijzondere functie kan zijn dat de lampen op basis van een bewegingsmelder een aantal minuten veel feller gaan branden als er iemand over het pad loopt. Op deze manier is het tuinpad duidelijker zichtbaar en wordt de kans op een valpartij kleiner. De buitenlampen met bijzondere functies zijn verkrijgbaar op zwakstroom en als systeem op basis van zonnecellen met accu’s.