Verlengsnoeren

Als het bij Burghouwt gaat over verlengsnoeren wordt de klassieke verlengsnoer bedoeld. Die heeft aan 1 kant een stekker en aan de andere een contrastekker. Hij is bedoelt om de elektrische aansluiting van 1 apparaat te verlengen. Een verlengsnoer met een stekkerdoos wordt een verdeeldozen genoemd. Een verlengsnoer met een trommel waarop de snoer kan worden gewikkeld heet een kabelhaspel. Verlengsnoeren worden door consumenten gebruikt voor strijkijzers, lampen, tuingereedschap en allerlei andere elektrische apparaten. Buitenshuis zijn deze snoeren handig op bouwterreinen, evenementen, de camping en het opladen van elektrische auto’s. Gebruik altijd een geschikte verlengsnoer.

Lees meer

Het gebruik van een verlengsnoer

Als een verlengsnoer moet worden gebruikt is het goed om vooraf te bedenken hoeveel capaciteit deze moet hebben. Er zijn verlengsnoeren in vele prijscategorieën verkrijgbaar, en dat betekent dat er grote kwaliteitsverschillen zijn. Voor een snoer met lengtes van meer dan 10 meter wordt een kern van 1,5 vierkante millimeter of meer aanbevolen. Dunnere kabels leiden tot hitte door overbelasting, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Bij gebruik buitenshuis ten behoeve van krachtige apparaten is een kerndikte van 2,5 millimeter een goede keus. Vooral bij lengtes van meer dan 25 meter wordt daarmee voorkomen dat er spanningsverlies optreedt.

Aandachtspunten bij het kiezen van een verlengsnoer

Zojuist is al duidelijk gemaakt dat een verlengsnoer geschikt moet zijn voor het vermogen dat een apparaat vraagt. Daarnaast moet hij lang genoeg zijn. Als verlengsnoeren buiten worden gebruikt is het noodzakelijk dat ze bestand zijn tegen vocht. Dat betekent dat er een goede buitenmantel om de kabel moet zitten, zodat de elektriciteit niet in contact kan komen met voorwerpen naast de kabel. Daarom moet een verlengsnoer voor buiten voldoen aan de beschermingsklasse IP44. Om te voorkomen dat er struikelpartijen ontstaan door bijna onzichtbare verlengsnoeren is het handig om fel gekleurde exemplaren te kiezen.

Kenmerken van een veilige verlengsnoer voor buiten

Professionals zullen altijd kiezen voor verlengsnoeren met het grootste gebruiksgemak en alle veiligheidskeurmerken, die ze binnen en buiten kunnen gebruiken. Deze snoeren zijn voorzien van de al eerder genoemde beschermingsklasse IP44, die garandeert dat de stroomkabels door isolatiemateriaal minimaal 1 millimeter verwijderd blijven van omliggende voorwerpen. Ook een GS markering is vereist. Dit betekent dat het artikel voldoet aan de Wet op de Productveiligheid. Andere kenmerken van veilige verlengkabels voor professionals zijn een robuuste buitenmantel, goede bescherming van de stekker en de contrastekker tegen het binnendringen van vocht, en een voldoende dikke kabeldoorsnede.

Wanneer worden verlengsnoeren gebruikt?

Het doel van verlengsnoeren is de aansluitkabel van een apparaat te verlengen. Dat kan tot tientallen meters als er een goede verlengsnoer wordt gebruikt. Een nadeel van deze kabels is, dat ze maar 1 contrastekker hebben. Het voordeel van verlengsnoeren met een IP44 klasse is, dat ze goed waterdicht zijn. De kwaliteit van de kabels wordt teniet gedaan als niet 1 lange kabel wordt gebruikt, maar een reeks op elkaar aangesloten kortere verlengsnoeren. Dan is er kans op spanningsverlies en een groter risico op het binnendringen van vocht. Als ze niet worden gebruikt zijn lange verlengsnoeren gemakkelijk op te bergen.