Kabelhaspels

In elk huishouden is wel één of meerdere kabelhaspels te vinden. Het assortiment aan deze producten is zeer groot en de kwaliteit van de verschillende soorten haspels loopt enorm uiteen. Er zijn haspels voor professioneel gebruik, voor semiprofessioneel gebruik en voor gebruik thuis. De producten onderscheiden zich van elkaar op het gebied van snoerlengte, gebruiksgemak, en degelijkheid. In alle gevallen mag je ervan uitgaan dat de haspels veilig zijn. Een randvoorwaarde daarbij is dat je de producten alleen moet gebruiken op de wijze zoals die is voorgeschreven. Het is dus niet verstandig om producten voor binnenshuis buiten te gebruiken, of om de capaciteit te overschrijden.

Lees meer

Wat is een kabelhaspel?

Kabelhaspels zijn het beste te vergelijken met verlengkabels met een stekkerblok. Als je zo’n verlengkabel vaak op verschillende plaatsen gebruikt is dat niet zo handig. Want bij het verplaatsen kan de kabel gemakkelijk in de knoop raken. Bij kabelhaspels is het stekkerblok in het midden van de haspel gemonteerd. De kabel kan worden opgerold op de kabelhaspel, zodat hij gemakkelijk te verplaatsen is. Het is niet altijd nodig om de kabel volledig uit te rollen tijdens het gebruik. Kortom, een kabelhaspel is handig als je vaak op verschillende plaatsen elektriciteit nodig hebt. Opgerold is een kabelhaspel gemakkelijk op te bergen.

Maximale capaciteit

De maximale hoeveelheid stroom die door kabelhaspels kan worden geleverd is afhankelijk van de manier waarop deze wordt gebruikt. Als de kabel helemaal is uitgerold kan de maximale capaciteit worden gebruikt. In vrijwel volledig opgerolde toestand mag je maar circa 30 procent van de maximale capaciteit gebruiken. Als er in opgerolde toestand teveel stroom wordt gebruikt zal de kabel warm worden. Hoeveel vermogen je kunt gebruiken in opgerolde en uitgerolde toestand wordt op de meeste haspels vermeld. Het maximum vermogen in uitgerolde toestand is soms beveiligd met een zekering.

Professionele kabelhaspels

Kabelhaspels voor op bouwplaatsen of in werkplaatsen zijn robuust uitgevoerd. De haspels zijn verkrijgbaar met kabellengtes tot 50 meter. Gebruiksgemak speelt bij deze producten een grote rol. Om deze haspels, die best zwaar zijn, comfortabel te kunnen verplaatsen hebben ze een zwaar uitgevoerd ergonomisch handvat. Het op- en afrollen is door kabelgeleiders erg gemakkelijk. De kans dat de kabel in de knoop raakt is daardoor erg klein. Professionele kabelhaspels hebben meestal een blokkering om te voorkomen dat de kabel losraakt. Ook zijn professionele kabelhaspels uitgevoerd met een thermische schakelaar. Die voorkomt dat de kabel te warm wordt door een te grote stroomafname.

Kabelhaspels kopen

Als je op zoek bent naar kabelhaspels is het van belang om vooraf te bedenken waarvoor je die gaat gebruiken. Voor de veiligheid is het goed om een product te kiezen met een beveiliging tegen oververhitting of tegen een te grote stroomafname. Het is voor gebruik buitenshuis van belang dat je een product kiest dat voldoende stevig is, tegen water kan en niet gemakkelijk kapot gaat door vuil. Bij een kabelhaspel voor professioneel gebruik is het gebruiksgemak een belangrijke factor. Een handige draagbeugel en kabelgeleiders zijn dan onmisbaar. Bij Burghouwt wordt advies gegeven bij het kiezen van kabelhaspels.