Verdeelkubussen

Verdeelkubussen zijn ideale oplossingen voor tijdelijke stroomvoorziening. Deze kubussen zijn multifunctioneel en daarom zijn ze vaak te vinden in servicewagens, op evenementen, in theaters en op bouwplaatsen. Verdeelkubussen zijn in feite niets anders dan verdeeldozen, maar dan in een heavy duty uitvoering. Deze kubussen zijn gemaakt van sterke materialen, waardoor ze bijna niet kapot kunnen gaan, zelfs niet bij ruw gebruik. De kubussen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waaronder typen met een aardlekschakelaar. Wat betreft de aansluiting voor de input zijn de meeste typen voorzien van een vierpolige 400 volt / 32A aansluiting. Per aansluiting kan door deze verdeeldozen 16A worden geleverd.

Lees meer

Layout

Ondanks dat er wordt gesproken over verdeelkubussen zijn deze producten in diverse vormen verkrijgbaar. De kubussen hebben dus niet altijd een echte kubusvorm, maar wel altijd een rechthoekige vorm. Bij de echte kubusvorm zit het aansluitpunt aan één staande zijde en kan er op elk van de drie andere staande zijden een aansluiting zitten. De boven- en onderzijde van verdeelkubussen bevatten vrijwel nooit een aansluitpunt. Bij de rechthoekige kubussen zit de voedingsaansluiting aan de korte zijde. Deze rechthoekige kubussen hebben meestal vijf aansluitingen, waarvan er twee aan elke lange zijde zitten en één aan de korte zijde tegenover de voedingsaansluiting.

Draagbaar en stapelbaar

De professionele uitvoeringen van verdeelkubussen zijn vrijwel altijd uitgevoerd met een beugel waaraan je de kubussen kunt dragen. Ook zijn de meeste modellen stapelbaar. Dat wordt gedaan door de extra verstevigde buisconstructie op de hoeken in elkaar te schuiven. Als je verdeelkubussen gaat stapelen moet elke kubus wel met een eigen kabel worden aangesloten op een stroombron. Het is dus niet mogelijk, zoals bij verdeeldozen wel kan, om de ene kubus op de andere aan te sluiten. Dat heeft te maken met de veiligheid. Kubussen zijn bedoeld voor het leveren van veel stroom. Dat kan alleen veilig als ze elk een eigen voedingskabel hebben.

Verschillen met gewone verdeeldozen

Als je verdeelkubussen ziet valt meteen op dat deze veel robuuster zijn uitgevoerd dan gewone verdeeldozen. Ze zijn gemaakt van sterke kunststoffen, die niet gemakkelijk beschadigen. Het materiaal is goed bestand tegen fel zonlicht, maar ook als er een regenbui valt kan dat geen kwaad. Het grootste verschil met gewone verdeeldozen is, dat een verdeelkubus geen aansluitkabel heeft. Die moet je los aanschaffen. Dat is een kabel die vanuit een generator of krachtstroomaansluiting met een vijfpolige stekker aangesloten wordt op de kubus. Bij verdeelkubussen heb je soms de optie om de aansluitingen individueel of per tweetal te zekeren.

Aardlekschakelaar

Verdeelkubussen zijn verkrijgbaar met een aardlekschakelaar. Bij sommige typen is de hele kubus gezekerd door 1 aardlekschakelaar, maar er zijn ook typen waarbij 1 of 2 aansluitingen per aardlekschakelaar gegroepeerd zijn. Aangeraden wordt om de soort en het type van de verdeelkubussen af te stemmen op de omgeving en de situatie waarin ze worden gebruikt. Burghouwt heeft kwalitatief goede producten voor professioneel gebruik in het assortiment en is in staat om een advies op maat te geven. Als je al verdeelkubussen hebt, is het advies om bij uitbreiding kubussen van hetzelfde merk en type te kiezen.