Verdeeldozen

Elektrische verdeeldozen omvatten een groot aantal producten. Bij Burghouwt worden in deze categorie uitsluitend de producten bedoeld die ervoor zorgen dat je de spanning van het lichtnet naar meerdere apparaten kunt toevoeren. Het gaat dus niet om de zogenaamde lasdozen of kabeldozen en daaraan gerelateerde producten, die worden gebruikt bij de aanleg van elektrische installaties. Als je op zoek bent naar dat soort producten kun je die vinden in de categorie ‘Installatiematerialen’. Bij verdeeldozen gaat het om producten die de spanning van het lichtnet tijdelijk op andere plekken beschikbaar maken. Het gaat daarbij om allerlei soorten verlengkabels voor binnen en buiten.

Lees meer

Soorten verdeeldozen

De producten verschillen in het aantal apparaten dat er op kan worden aangesloten, de hoeveelheid stroom die door de apparaten kan worden afgenomen, de degelijkheid en de bestendigheid tegen water. Voor ruw gebruik buiten en binnen kun je het beste producten gebruiken die bedoeld zijn voor het gebruik op een bouwplaats. Die zijn extra sterk, bestand tegen hitte door zonlicht en voldoende beschermd tegen water dat er op spat. In een kantooromgeving heb je niet zulke zwaar uitgevoerde producten nodig. Kies dan voor een verdeeldoos die voldoende aansluitingen heeft en die gemakkelijk weg kan worden gewerkt.

Aantal stopcontacten

Een verdeeldoos moet voldoende aansluitpunten hebben. Er zijn verdeeldozen met 4, 8, 12 of zelfs 16 aansluitingen. Sommige aansluitingen hebben randaarde en andere zijn alleen geschikt voor tweewegsnoeren. Er zijn ook uitvoeringen met USB-aansluitingen voor het opladen van een smartphone of tablet. Het wordt aangeraden om voor een verdeeldoos te kiezen met iets meer aansluitingen dan je nodig hebt. Dan ben je klaar voor de toekomst. Het wordt afgeraden om een andere verdeeldoos aan te sluiten op de eerste verdeeldoos. Dat kan gevaarlijke zijn, omdat de totale hoeveelheid stroom die wordt gebruikt niet meer goed te controleren is.

Capaciteit

De capaciteit van verdeeldozen is een aanduidingen voor het vermogen dat je af kunt nemen. Verdeeldozen die in een kantooromgeving staan kunnen maximaal 2500 watt leveren. Dat is ruim voldoende voor computerapparatuur, maar zo’n verdeeldoos is minder geschikt om er waterkokers of koffiezetapparaten op aan te sluiten. Als je teveel vermogen door een verdeeldoos laat leveren kan het snoer warm worden en smelten en dan is er een aanzienlijk risico op brand. Als het toch nodig is om veel capaciteit door een verdeeldoos te laten leveren is het goed om te kiezen voor speciale hoog vermogen verdeeldozen.

De beste plek voor verdeeldozen

Bij het zoeken naar een plek voor de verdeeldozen is het belangrijk dat de verdeeldoos niet kan beschadigen. Je kunt een verdeeldoos daarom het beste ophangen. In verband met de veiligheid is het van belang dat je de lengte van de snoer beperkt houdt. Sluit verdeeldozen bij voorkeur aan op een stopcontact in de buurt van de verdeeldoos en werk de kabel netjes weg, liefst in een kabelgoot. Een slecht weggewerkte snoer kan na verloop van tijd gevaarlijk zijn, omdat de binnenkabels door het bungelen van de snoer of doordat er overheen wordt gelopen kunnen beschadigen.