Tijdschakelaars

Verlichting kan met een schakelaar worden aan- en uitgezet. Je kan dat automatisch laten doen door gebruik te maken van tijdschakelaars. De meeste consumenten gebruiken een tijdschakelaar vooral als ze met vakantie zijn. Ze laten dan met een tijdschakelaar de verlichting op bepaalde tijden aan- en uitgaan, zodat inbrekers niet ontdekken dat de bewoners van een woning met vakantie zijn. De meest eenvoudige en ook goedkoopste tijdschakelaars zijn analoog. Voor een digitale tijdschakelaar moet meer worden betaald, maar de toepassingsmogelijkheden van deze schakelaars zijn veel groter. Bij Burghouwt is een groot assortiment aan tijdschakelaars te vinden.

Lees meer

Analoge tijdklokken

Het kenmerk van analoge of mechanische tijdschakelaar is, dat ze werken met een klein motortje, dat in de schakelaar is ingebouwd. Het motortje laat een schijf ronddraaien, waarop schuifjes kunnen worden gezet. Het duurt 24 uur voordat de schijf eenmaal is rondgedraaid. De schuifjes zorgen ervoor dat de schakelaar aan of uit gaat. Zo’n analoge tijdklok kan meestal per een kwartier in- en uitschakelen. Het programmeren is soms lastig zijn, maar als een analoge tijdschakelaar goed is ingesteld kun je er jarenlang plezier van hebben. Met deze schakelaars kunnen veel lampen worden in- en uitgeschakeld. Als je een analoge tijdschakelaar buitenshuis wilt gebruiken moet dat een waterdicht exemplaar zijn.

Digitale tijdschakelaars

Als het in- en uitschakelen van de schakelaar niet mechanisch gaat, wordt er gesproken van een digitale tijdschakelaar. Dit type schakelaar is duurder dan een analoge tijdschakelaar, maar biedt ook veel meer mogelijkheden. Deze schakelaars zijn te herkennen aan een display, waarop je de tijdklok kunt instellen. Je kunt een digitale tijdschakelaar veel nauwkeuriger instellen dan een mechanische. Vaak is per minuut te regelen wanneer deze tijdschakelaars aan en uitgaan. Doordat de ontwikkelingen in de digitale schakeltechniek heel snel zijn gegaan, zijn de luxe opties en het gebruiksgemak bij deze soorten tijdklokken bijna onbegrensd.

Luxe opties

Er wordt tegenwoordig veel waarde aan gehecht als apparatuur op afstand te bedienen is. Tijdschakelaars zijn verkrijgbaar met een bluetooth systeem. Je kan de schakelaar dan via een app op de smartphone bedienen. Een voorwaarde van bluetooth is, dat je in dezelfde ruimte bent als de tijdschakelaar. Dat nadeel is er niet als je kiest voor tijdschakelaars met een basisstation. Je kunt het basisstation met een app benaderen vanaf elke plek ter wereld. Dit systeem heeft als voordeel dat één basisstation meerdere tijdschakelaars kan aansturen. Je kunt dus meerdere lampen onafhankelijk van elkaar laten in- en uitschakelen.

Tijdschakelaars met lichtsensor

Ondanks het bedieningsgemak van digitale tijdschakelaars, die door middel van een smartphone kan worden bediend, is het toch wat gedoe om de schakelaars goed in te stellen. Als je kiest voor tijdschakelaars met lichtsensor heb je daar geen last meer van. De schakelaar zal inschakelen als het donker wordt en na een vooraf ingesteld aantal uren of als het weer licht wordt weer uitschakelen. Systemen met een astro mode zijn daarmee vergelijkbaar. De astro mode is een digitaal systeem, dat bijhoudt hoe laat de zon opkomt en weer onder gaat. Op die momenten wordt de schakelaar automatisch aan of uitgezet.