Montageplaten

Voor het monteren van elektrische componenten worden vrijwel altijd montageplaten gebruikt. Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste ziet een schakelaar of stopcontact dat op een montageplaat is bevestigd er heel verzorgd uit. Dat komt doordat de afwerking netter is. Montageplaten hebben echter meer voordelen. want de aansluiting wordt er steviger en veiliger door. Het is daarnaast gemakkelijker om elektrisch schakelmateriaal aan te sluiten met montageplaten. Dat komt doordat in zo’n plaat alle gaten voor de leidingen en bevestigingspunten netjes op maat zijn gemaakt. Het is een kwestie van aftekenen, gaten in de ondergrond boren, montageplaat vastzetten en het schakelmateriaal bevestigen.

Lees meer

Wat is een montageplaat?

Montageplaten zijn niet alleen voor elektrisch schakelmateriaal verkrijgbaar. Bij nagenoeg alle installaties en systemen die aan een plafond of muur moeten worden bevestigd wordt een montageplaat gebruikt. Dus ook voor het ophangen van een verwarmingsketel, ventilatiesysteem, afzuigkap en zelfs het plaatsen van een dakraam heb je een montageplaat nodig. Bij deze producten wordt altijd een op maat gemaakte montageplaat geleverd. Daarop is precies aangegeven waar de gaten moeten worden geboord voor de bevestiging van zo’n apparaat. Sommige montageplaten zijn multifunctioneel, en kunnen in meerdere situaties worden gebruikt. De montagehandleiding geeft daar uitleg over.

Maatwerk en universele montageplaten

Het aansluiten van elektrische componenten van verschillende merken is altijd lastig. Niet elk merk gebruikt precies dezelfde plek waar de gaten voor de bevestiging moeten worden geboord. Het wordt daarom aangeraden om voor het plaatsen van elektrisch schakelmateriaal montageplaten van hetzelfde merk te gebruiken te gebruiken als het schakelmateriaal. Dat kan niet altijd, zoals wanneer gebruikt schakelmateriaal wordt gebruikt. In dat geval is het een optie om een universele montageplaat te gebruiken. Houd er rekening mee dat die een kleine kleurafwijking kan hebben ten opzichte van het schakelmateriaal. Ook de plek van de gaten kan afwijken van een originele montageplaat.

Is een montageplaat verplicht?

Als je van plan bent om elektrische schakelmateriaal is het in veel gevallen verplicht om montageplaten te gebruiken. Het is in elk geval verplicht als het schakelmateriaal op een brandbare ondergrond wordt gemonteerd. Stopcontacten en schakelaars die op een houten ondergrond worden gezet moeten dus altijd worden vastgezet met een montageplaat. Ook als de ondergrond gevoelig is voor vocht, is een montageplaat verplicht. Een elektrische leiding met een beschadigde isolatie zou zonder montageplaat sluiting kunnen maken met het vocht in de ondergrond.

Montageplaten plaatsen

De gaten voor het bevestigen van het schakelmateriaal zitten meestal op de juiste plek in de montageplaten. Check echter voordat je begint met het montagewerk of dat klopt. Schakel dan de spanning uit om te voorkomen dat je een schok krijgt. Houd de montageplaat op de ondergrond om de gaten voor de bevestiging af te tekenen. Houd er rekening mee dat de elektrische leidingen door de montageplaat kunnen worden getrokken. Boor vervolgens de gaten in de ondergrond. Zet bij stenen muren pluggen in de muur en maak de montageplaten vervolgens vast met schroeven. Trek nu de elektrische leidingen door het daarvoor bestemde gat. Nu kan het schakelmateriaal netjes worden aangesloten.