Contactdozen en schakelaars

Contactdozen en schakelaars zijn er in vele uitvoeringen. Ze worden door veel bedrijven gemaakt en sommige bedrijven specialiseren zich in producten voor specifieke doelgroepen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die extra veilige contactdozen en schakelaars maken voor gebruik buitenshuis of in omgevingen waarmee er ruw met het materiaal wordt omgesprongen, zoals bouwplaatsen. Deze contactdozen en schakelaars beschikken over extra sterke trekontlastingen. Ze zijn daarnaast goed bestand tegen het gebruik in natte omstandigheden. Als je van deze gespecialiseerde producten gebruik maakt is de kans dat er stroomuitval optreedt of dat iemand een elektrische schok krijgt erg klein.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Vaste montage van contactdozen en schakelaars

Als er binnenshuis contactdozen en schakelaars gemonteerd moeten worden zijn daarvoor twee typen verkrijgbaar: inbouw en opbouw. In nieuwbouwprojecten wordt vrijwel altijd ruimte voor een aansluiting in de muren gefreesd. Dat gebeurt volgens standaardmaten, zodat alle inbouw contactdozen die verkrijgbaar zijn daarin passen. De installatiedraad die naar de componenten gaat zit in leidingen, vaak PVC buis, die door sleuven in de muren naar de contactdozen en schakelaars gaan. Voor het afdekmateriaal is de keus erg groot. Leveranciers doen hun best om goed afgewerkte producten te maken in vele kleuren, zodat contactdozen en schakelaars bij elk interieur passen.

Opbouw contactdozen en schakelaars

Bij bestaande gebouwen wordt er voor het aanleggen van nieuwe elektrische installaties niet de moeite genomen om aansluitingen in de muren te maken omdat dat meestal te veel rommel geeft. Er wordt dan gekozen voor opbouw contactdozen en schakelaars. Kwalitatief zijn opbouw componenten echter van een even goede kwaliteit als de inbouw varianten. Het bezwaar van opbouw componenten is, dat die soms behoorlijk kunnen uitsteken. Wat afwerking betreft passen opbouw componenten wat minder mooi in een interieur, vooral omdat ook de leidingen op de muren moeten worden bevestigd. Overigens kan dat prima met een kabelgoot.

Flexibel gebruik

Bij aan de wand gemonteerde contactdozen en schakelaars ben je gebonden een vaste plek voor de stroomvoorziening. Als je wat meer vrijheid wilt kun je voor tafelmodellen kiezen. Die zitten aan een losse snoer en kunnen met een stekker op allerlei plekken worden aangesloten. Deze contactdozen worden ook wel verlengkabels genoemd, vooral als er aan het ene einde van de snoer een stekker zit en aan de andere een contrastekker. Bij tafelmodellen van contactdozen moet je voorzichtig zijn met het vermogen dat geleverd kan worden. Dat is in de meeste gevallen lager dan bij modellen die aan de wand zijn gemonteerd.

Bijzondere uitvoeringen

De meeste contactdozen en schakelaars zijn gemaakt voor de gewone netspanning van 230 volt. Er zijn echter ook speciale uitvoeringen van contactdozen. Voor krachtstroom van 380 volt worden speciale stekkers en contactdozen gebruikt met aansluitingen op vier pinnen. Deze aansluitingen zijn nodig voor veel modellen elektrische kooktoestellen, zoals inductie kookplaten. Er is ook gereedschap waarvoor je een krachtstroom aansluiting nodig is. De elektrische aansluiting van de meeste gewone woningen is niet geschikt voor 380 volt. Door in de meterkast een elektrische schakeling te laten aanleggen kun je een inductie kookplaat toch op krachtstroom aansluiten. Dat heet een perilex aansluiting.