Rookmelders

Rookmelders zijn in veel kwaliteiten beschikbaar. De merken en typen die bij Burghouwt in het assortiment zitten behoren allemaal tot de betere soorten melders. Het is immers de bedoeling dat die je waarschuwen als er brand is. Bij de hele goedkope producten, die via grote webwinkels worden verkocht, loop je het risico dat de melder geen alarm geeft of pas als het al te laat is. Rookmelders zijn er in vele soorten en maten, waardoor het lastig kan zijn om een type te kiezen. Daarom is het van belang om vooraf te bepalen welke mogelijkheden een rookmelder voor je woning of bedrijfspand moet hebben.

Lees meer

Wat moet er worden gedetecteerd?

Een brand in een gebouw is op een aantal manieren te detecteren. Er zal rook ontstaan, de temperatuur zal gaan stijgen en er ontstaat soms koolmonoxide. Rookmelders kunnen minimaal één van deze signalen detecteren en geven dan een alarmsignaal. De duurdere modellen, die een combinatie van de kenmerken van een brand kunnen detecteren, zullen meestal wat sneller een alarm geven. Voor het beste en meest betrouwbare resultaat is het aan te raden om op elke verdieping in een gebouw minimaal één rookmelder te installeren. Je kan de rookmelders ook koppelen. Als er in één ruimte brand ontstaat, geven ze allemaal een geluidssignaal.

Batterij

De stroomvoorziening van een rookmelder is van het grootste belang. Als de batterij leeg is zal de melder het niet meer doen, en denk je ten onrechte dat je veilig bent. De manier waarop rookmelders omgaan met lege batterijen verschilt sterk. Alle melders geven een geluidssignaal als de batterij bijna leeg is. Bij de goedkopere modellen kan dat ook midden in de nacht gebeuren. De duurdere modellen hebben een voorziening waarbij alleen overdag een alarm afgaat dat de batterijen leeg zijn. Het is ook goed om naar het stroomverbruik te kijken. Bij duurdere modellen gaat de batterij een aantal jaren mee.

Levensduur van rookmelders

Rookmelders gaan ongeveer 10 jaar mee. Daarna moeten ze volledig worden vervangen omdat het detectiesysteem niet meer betrouwbaar genoeg is. Het is van belang dat de melders regelmatig schoongemaakt worden. Sommige modellen zijn erg gevoelig voor stof. Het is daarom belangrijk dat een rookmelder op een goed bereikbare plek worden geplaatst. De constructie moet zodanig zijn, dat ze gemakkelijk kunnen worden gereinigd. Dat betekent dat ook het stof dat binnenin het apparaat zit verwijderd wordt. Er zijn rookmelders die een signaal geven als de detectie van rook door stof niet meer voldoende werkt.

Alarmen

Een rookmelder moet een luid en duidelijk geluidssignaal geven als er brand ontstaat. Dat heeft echter geen zin als een pand volledig verlaten is. Er zijn ook rookmelders die aanvullend alarm kunnen geven door middel van een app. Je krijgt dan op je smartphone een alarmsignaal, zodat je onmiddellijk de juiste maatregelen kunt nemen. Voor bedrijfspanden bestaan er ook systemen met rookmelders, die automatisch een alarmsignaal naar de hulpdiensten sturen. Bij Burghouwt vind je een grote keus aan rookmelders, zodat je precies kunt uitzoeken welk systeem de beste oplossing is voor jouw situatie.