Stekkers

Om apparaten aan te sluiten op het lichtnet kun je kant en klare aansluitsnoeren kopen, maar soms is het handig om met stekkers en snoeren zelf een aansluitsnoer op maat te maken. De aansluitsnoer kan dan precies op de juiste lengte worden gemaakt. Er is nogal wat keus in de stekkers die daarvoor beschikbaar zijn. De stekkers verschillen in kleur, materiaal, wel of niet uitgevoerd met randaarde, etc. De producten die bij Burghouwt in het assortiment zitten zijn zorgvuldig geselecteerd. Alleen kwalitatief goede producten, die voldoen aan alle wettelijke eisen, zijn in het assortiment opgenomen.

Lees meer

Stekkers buitenshuis

Stekkers moeten altijd veilig zijn, waar ze ook worden gebruikt. Als een stekker buitenshuis wordt gebruikt op een plek waar regenwater terecht kan komen of waar het gewoon vochtig is, moet de behuizing van de stekker daartegen bestand zijn. In dat geval wordt er vrijwel altijd gekozen voor een stekker van neopreen of van een vergelijkbaar materiaal. Dat is langdurig bestand tegen vocht, vuil, zonlicht, kou en hitte. Let er bij de constructie van dit type stekkers op dat er een vuil- en waterdichte aansluiting is met de kabel. Ook een degelijke trekontlasting is belangrijk.

Stekkers voor gebruik binnen

Met uitzondering van overdekte werkplekken waar het erg vuil is, hoeft een stekker voor gebruik binnen niet bestand te zijn tegen vocht. Er kan gekozen worden voor een harde of zachte kunststof behuizing. Het assortiment aan stekkers voor binnenshuis is erg groot. Vrijwel elk model is leverbaar in een witte of zwarte kleur. Als een stekker in een verdeeldoos wordt gebruikt is het van belang dat het snoer op een handige manier naar buiten komt. Anders kan de ene stekker in de weg zitten voor een andere stekker. Net zoals bij stekkers voor buitenshuis is een goede trekontlasting essentieel.

Randaarde of niet?

Stekkers zijn met en zonder randaarde verkrijgbaar. Een stekker zonder randaarde wordt aangesloten op een snoer met 2 kernen. Als er randaarde nodig is moet het snoer 3 kernen hebben. Het nut van randaarde is, dat een apparaat niet onder stroom kan komen te staan als er kortsluiting ontstaat. Op elk apparaat wordt vermeld of het met randaarde moet worden aangesloten. Bij een apparaat zonder randaarde is vrijwel de gehele behuizing van kunststof, zodat je nooit een elektrische schok kunt krijgen.

Een stekker aansluiten

Een stekker aan een snoer maken is niet moeilijk. Je hebt voldoende aan een kleine schroevendraaier, een scherp mesje, een striptang en een kniptang. Knip met de kniptang het snoer eerst op de juiste lengte. Snij dan voorzichtig circa 3 centimeter van de buitenmantel weg met het mesje. Maak daarna met de striptang een paar millimeter van de kernen vrij. De kernen van de zwarte en blauwe kabel worden in de contactpennen van de stekker geschroefd of geklemd. Als er randaarde is moet de groen/gele kabel aan de betreffende pen worden gemonteerd. Daarna wordt de trekontlasting vastgedraaid en kan de behuizing worden gesloten. De stekker zit dan aan de snoer.