Mantelleidingen

Voor het aansluiten van apparaten die verplaatsbaar zijn worden mantelleidingen gebruikt. In huishoudens kan keukenapparatuur, zoals multifunctionele keukenmachines, elektrische ovens en magnetrons, met dit type leidingen worden aangesloten op het lichtnet. Ook in de industrie worden mantelleidingen gebruikt voor allerlei verplaatsbare apparatuur, zoals boor- en zaagmachines, schuurmachines, productie apparatuur, etc. De essentie van deze kabels is, dat ze niet kapot gaan door bewegingen. Daarmee wordt voorkomen dat door interne breuken kortsluiting ontstaat. Mantelleidingen worden ook gebruikt op tijdelijke werkplekken, zoals bouwplaatsen, terreinen voor evenementen en in theaters. De kabels zijn ongevoelig voor zon en regen. Burghouwt heeft een breed assortiment van deze leidingen.

Lees meer

Uitvoeringen

In feite is vrijwel elke snoer waarmee apparatuur wordt aangesloten een mantelleiding. De essentie van deze snoeren is dat het geen kwaad kan dat er beweging is. Dat kan beweging zijn door het trillen van de apparaten, het verplaatsen van de apparaten of door bewegingen die door het apparaat worden gemaakt. Mantelleidingen zijn in veel varianten leverbaar. Er is keus uit een grote range aan kernen, waardoor de leidingen optimaal kunnen worden afgestemd op de capaciteit van de apparaten die er op zijn aangesloten. Ook sensoren op laagspanning kunnen door middel van een hele dunne mantelleiding worden aangesloten.

Materiaal

In de meeste mantelleidingen wordt een flexibele kern gebruikt, bestaande uit in elke gevlochten dunne draadjes. Die zijn meestal van koper gemaakt. Alleen in heel dunne leidingen wordt wel een massieve kern gebruikt, maar die is flexibel genoeg om bewegingen op te kunnen vangen. De kern is in de meeste leidingen dan ook niet het meest gevoelig voor bewegingen. Vooral de buitenmantel is kwetsbaar voor beschadigingen als de leidingen voortdurend in beweging zijn. Mantelleidingen voor professioneel gebruik zijn daarom vrijwel allemaal gemaakt van neopreen, een kunstrubber met zeer goede eigenschappen ten aanzien van de effecten van vervuiling, weersomstandigheden en flexibiliteit.

Neopreen

Neopreen is een synthetisch geproduceerd rubber met zeer goede eigenschappen. Het is elastisch, flexibel en bestand tegen extreme kou en hitte warmte. Ook zonlicht, water, olie en andere soorten vervuiling hebben vrijwel geen effect op de kwaliteit van de buitenmantel in mantelleidingen. Met een neopreen buitenmantel is er dus hoegenaamd geen kans op beschadiging van de leidingen. Daardoor is de kans op kortsluiting en ongelukken erg klein. Als er onverhoopt brand ontstaat in een productieruimte waar de leidingen worden gebruikt, zal het neopreen van de buitenmantel vanzelf uitdoven. Ook in zo’n extreme situatie is de kans op kortsluiting dus erg klein.