Huishoudkabels en tweelingsnoeren

Als consumenten op zoek gaan naar geschikte elektrische kabels voor in huis kunnen ze het beste zoeken naar huishoudkabels en tweelingsnoeren. In het assortiment dat je bij Burghouwt in deze categorie aantreft is vrijwel elk snoer aanwezig dat nodig is om een elektrisch apparaat in huis aan te sluiten. Huishoudkabels en tweelingsnoeren zijn er in allerlei uitvoeringen. Huishoudkabels bestaan uit meerdere kernen, die in een buitenmantel zijn gebundeld. Tweelingsnoeren zijn twee aan elkaar geplakte kabels zonder buitenmantel. Deze snoeren zijn niet flexibel. Je kan ze dus niet gebruiken voor het aansluiten van een strijkijzer. Daarvoor zijn speciale snoeren verkrijgbaar.

Lees meer

Kenmerken van huishoudkabels en tweelingsnoeren

Huishoudkabels en tweelingsnoeren zijn er in allerlei uitvoeringen. De kabels zijn meestal wit of grijs gekleurd. Het verschil tussen de verschillende uitvoeringen van de kabels zit vooral in de dikte van de kernen. Als je zware apparaten op de snoeren wilt aansluiten is het nodig om kabels met een wat dikkere kern te gebruiken. Als de apparaten voorzien zijn van randaarde is ook een aardkabel nodig. In dat geval moet je ook een stekker met randaarde gebruiken. De minimale dikte van de kern volgt uit het vermogen van het apparaat dat je wilt aansluiten.

Capaciteit van huishoudkabels

Het is niet zo moeilijk om te bepalen hoe dik de kern van huishoudkabels moet zijn om een bepaald vermogen te kunnen leveren. Op het typeplaatje van een apparaat staat immers precies vermeld wat het vermogen is. In het huishouden zal je zelden meer vermogen gebruiken dan 3.600 Watt per apparaat. In dat geval is een kern van 1,5 vierkante millimeter in de huishoudkabels en tweelingsnoeren voldoende. Een kern van 1 vierkante millimeter kan 2300 Watt leveren. Het is geen bezwaar om te kiezen voor huishoudkabels en tweelingsnoeren met een dikkere kern dan absoluut nodig is.

Welke snoer wordt waarvoor gebruikt?

Kabels voor het aansluiten van allerlei apparatuur kunnen best veel ruimte innemen. Daarom is het verstandig om huishoudkabels en tweelingsnoeren te gebruiken. Voor apparatuur met weinig vermogen, zoals AV-apparatuur en computers is tweelingsnoer geschikt. Je kan dit ook gebruiken om luidsprekers te bekabelen. Tweelingsnoeren nemen weinig ruimte in. Voor zwaardere vermogens wordt meestal huishoudkabel gebruikt, vooral als randaarde vereist is. Je moet dan denken aan apparaten als koffiemachines of waterkokers. Ook een groep lampen kan prima worden aangesloten met huishoudkabels en tweelingsnoeren.

Aandachtspunten bij het aansluiten

Voor een nette afwerking van huishoudkabels en tweelingsnoeren kan het beste gebruik worden gemaakt van kabelgoten. Het is niet moeilijk om zelf stopcontacten en stekkers aan te sluiten op huishoudkabels en tweelingsnoeren. De kabels zijn dan precies op de juiste lengte te maken. Het gereedschap dat daarvoor nodig is bestaat uit een striptang, een kleine schroevendraaier en eventueel een spanningstester. Vooral tweelingsnoeren zijn gemakkelijk aan elkaar te maken met behulp van kroonsteentjes. Als de kabels door een buis moeten worden getrokken is dat het gemakkelijkste met een trekveer. Let op dat bij het bevestigen van stekkers en stopcontacten aan huishoudkabels en tweelingsnoeren alle verbindingen met het lichtnet worden verbroken.