Aansluitsnoeren

Aansluitsnoeren worden gebruikt om apparaten en lampen te verbinden met het lichtnet. Deze kabels zijn in verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar met aan 1 kant een open uiteinde. Aan de andere kant is een stekker gemonteerd. De meest veilige manier van aansluiten van apparaten is, deze te voorzien van een aansluitkabel met voldoende lengte tot het dichtstbijzijnde stopcontact. Er is dan geen verlengsnoer nodig. Een aansluitsnoer moet ruim voldoende capaciteit hebben om het betreffende apparaat van stroom te voorzien. Informatie over het vermogen van een apparaat is op het typeplaatje te zien. In de manual wordt meestal ook beschreven welke eisen er aan de aansluitsnoer worden gesteld.

Lees meer

Kwaliteitseisen

Behalve dat er aan aansluitsnoeren eisen worden gesteld ten aanzien van het vermogen dat moet worden geleverd, is ook de constructie van de kabel van belang. Een aansluitsnoer moet soms tientallen jaren dienst doen. De kabel moet daarom bestand zijn tegen het binnendringen van vuil en vocht. Daarnaast mag een frequente beweging, zoals door het bewegen van het apparaat, er niet toe leiden dat de kern van de kabel langzamerhand breekt. Wel moet worden opgelet, dat bij het aansluiten van de kabel op het apparaat, de trekontlasting op de juiste wijze wordt bevestigd, ook weer om de kern niet te zwaar te belasten.

Het materiaal van aansluitsnoeren

De meeste aansluitsnoeren voor professioneel gebruik zijn gemaakt van neopreen. Dat is een synthetisch rubber, dat ook wel gummi wordt genoemd. Het is flexibel materiaal, dat goed bestand is tegen vocht, vuil en olie. Neopreen is zeer slijtvast. Als het in brand vliegt is het materiaal zelfdovend. Mede door deze eigenschappen is het ideaal als buitenmantel van aansluitsnoeren. Het enige waarop moet worden gelet, is dat aansluitsnoeren die te lang zijn niet gedeeltelijk op een haspel moeten worden gewikkeld. Dan kunnen de aansluitkabels oververhit raken en smelten. Zorg er dus altijd voor dat een neopreen aansluitkabel volledig is uitgerold.

Eigenschappen neopreen aansluitsnoeren

Aansluitsnoeren met een neopreen buitenmantel zijn in zeer veel omstandigheden te gebruiken. Het materiaal kan uitstekend tegen ozon, de hitte van de zon, vuil, water en vet. Het is en blijft voor vele jaren elastisch en flexibel en biedt maximale bescherming aan de kern van de aansluitsnoeren. In alle gevallen heeft neopreen een uitstekende slijtvastheid. Mocht er toch een keer brand ontstaan, dan zal het materiaal zichzelf doven, waardoor de kern van de kabel goed beschermd blijft en er geen kortsluiting ontstaat.

Soorten aansluitsnoeren

Aansluitsnoeren zijn standaard leverbaar in lengtes van 3 meter, maar elk soort aansluitkabel is ook als maatwerk kabel te bestellen bij Burghouwt. Er is keus uit 2, 3, 4 en 5 kernen. De kleinste diameter van de kern is 1,5 vierkante millimeter voor zeer lichte toepassingen. Voor reguliere toepassingen is een kerndikte van 1,5 vierkante millimeter en 2,5 vierkante millimeter beschikbaar. Voor zware toepassingen kan worden gekozen voor een kerndikte van 4 vierkante millimeter of zelfs 10 vierkante millimeter.