Lasklemmen en kroonstenen

Naast lasdoppen zijn lasklemmen en kroonstenen de meest gebruikte middelen om twee of meer elektrische draden met elkaar te verbinden. Lasdoppen zijn een beetje ouderwets. Het zijn doppen waarin twee in elkaar gedraaide gestripte kabels worden gestoken. Doordat de doppen een ietwat conische vorm hebben en omdat er schroefdraad in zit kan de dop stevig over de draden worden vastgedraaid. Je krijgt dan een stevige en veilige verbinding. Een nadeel van lasdoppen is, dat het vrij veel werk is om lasdoppen aan te brengen. Een goed uitgevoerde verbinding met een lasdop kan echter vele tientallen jaren stand houden.

Lees meer

Lasklemmen

Lasklemmen zijn bezig om de lasdoppen te vervangen. Lasklemmen bestaan uit een kunststof behuizing, waar een metalen buisje in zit. Aan de beide uiteinden van het buisje zit een veersysteem. Als een draad in de lasklemmen wordt gedrukt zal het veersysteem ervoor zorgen dat de draad goed vast blijft zitten. Lasklemmen worden als volgt gebruikt. Eerst worden de draden die met elkaar verbonden moeten worden over een lengte van een paar millimeter gestript, zodat het metaal bloot ligt. Vervolgens wordt elke draad aan één kant in de lasklemmen geschoven. De draden zitten meteen vast en de verbinding is voltooid.

Kroonstenen

Kroonstenen lijken enorm veel op lasklemmen en in feite doen ze hetzelfde. Ook bij kroonstenen is er sprake van een kunststof omhulsel, waar een metalen buisje in zit. Aan weerszijden van dat buisje kan een gestripte draad naar binnen worden geschoven. Haaks op het buisje zit aan weerszijden een schroefje gemaakt. Zodra de draden in de kroonstenen zijn gestoken worden de schroefjes aangedraaid en zitten de draden vast. Ook met behulp van kroonstenen is het mogelijk om snel een verbinding tussen twee elektriciteitsdraden tot stand te brengen. Kroonstenen zijn in allerlei afmetingen, kleuren en lengtes verkrijgbaar. Je kan er dus dikke en dunne draden mee aan elkaar koppelen.

Het succes van lasklemmen en kroonstenen

Het grootste voordeel van lasklemmen en kroonstenen is, dat er veel sneller een verbinding tussen twee draden tot stand kan worden gebracht dan met lasdoppen. Het is sowieso al tamelijk lastig om twee hele dunne draden met een lasdop aan elkaar te koppelen. Met lasklemmen of kroonstenen is dat echter geen enkel probleem. Een ander voordeel ten opzichte van lasdoppen is, dat er meerdere kabels naast elkaar te koppelen zijn. Bij lasdoppen heb je voor elk tweetal draden een aparte lasdop nodig. Het vermogen dat met een kroonsteen kan worden overgedragen is ongeveer 3 KW.

Uitvoeringen

Lasklemmen en kroonstenen zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Let op dat je de juiste maat kiest, dus een maat die geschikt is voor de diameter van de elektriciteitskabel. Om verschillende kabels goed te onderscheiden kun je verschillende kleuren lasklemmen en kroonstenen gebruiken. Houd er ook rekening mee dat lasklemmen alleen geschikt zijn voor kabels met een harde kern. Soepele kabels, bestaande uit een groot aantal in elkaar gedraaide koperen vezels, zullen niet goed vast blijven zitten. Ze gaan rafelen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Je kan dat voorkomen door de uiteinden van die draadjes aan elkaar te solderen.