h2>Doorvoermateriaal

Het doel van doorvoermateriaal is dat leidingen goed gegroepeerd en netjes weggewerkt langs en door wanden worden geleid. Daarvoor zijn veel producten verkrijgbaar. Voorbeelden van doorvoermateriaal zijn PVC buizen, kabelgoten, wartels en beugels. Dit materiaal beschermt de leidingen tegen invloeden van buitenaf. Het is bijna niet mogelijk dat leidingen in een PVC buis nat worden, tenzij die onder water komt te staan. Door de PVC buis met wartels door afscheidingen te leiden wordt voorkomen dat er tocht ontstaat. Doorvoermaterialen moeten altijd goed vastgezet worden om te voorkomen dat er spanning op de leidingen in de buizen komt te staan.

Lees meer

PVC buis

PVC buis is een heel populair doorvoermateriaal. Het is zowel in een gefixeerde als flexibele variant te koop. Je kan er gemakkelijk leidingen doorheen voeren en PVC buis is heel gemakkelijk aan de wand te bevestigen. De buis neemt bovendien weinig ruimte in en kan daardoor vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt. Dat dit doorvoermiddel waterdicht is, is een extra voordeel. Als de verschillende elementen van dit doorvoermateriaal goed aan elkaar worden bevestigd is het in elk geval spatwaterdicht. PVC buis is vaak terug te vinden in holle ruimtes, langs wanden, onder houten vloeren en op zolders. Buitenshuis is het alleen overdekt bruikbaar.

Flexibel

Er zijn bouwkundige situaties waarbij het doorvoermateriaal een beetje flexibel moet zijn. Dat komt voor als twee ruimten waar leidingen door moeten ten opzichte van elkaar een beetje kunnen bewegen. In dat geval kan er een flexibele PVC buis worden gebruikt als doorvoermateriaal. Doordat de buis een beetje kan bewegen zal hij niet knappen. Uiteraard zit er wel een grens aan de hoeveelheid beweging die met een flexibele PVC buis kan worden opgevangen. Deze flexibele buis wordt ook vaak gebruikt als er een lastige bocht moet worden gemaakt, of als er geen ruimte is om een gefixeerde buis door een opening te duwen.

Brandveiligheid

Doorvoermateriaal speelt een belangrijke rol bij brandwerende afscheidingen. In dat geval, waarbij leidingen door muren moeten die een brand kunnen tegenhouden, worden er extra eisen aan deze producten gesteld. De aansluiting tussen het doorvoermateriaal en de muur moet dan zo goed zijn, dat er geen rook of vuur kan worden overgedragen. Het materiaal mag ook niet snel kapot gaan als het opwarmt. Bij het aanleggen van zo’n doorvoer moet er worden opgelet dat de oppervlakken waarop de doorvoer aan de zijde die is afgewend van een brand niet te sterk mag opwarmen.

Waarop moet je letten bij doorvoermateriaal kopen?

Het is voor de kwaliteit van het doorvoermateriaal van belang dat je weet of het voor een brandwerende muur wordt gebruikt. In dat geval worden extra eisen aan het materiaal gesteld. Voor het overige spreekt het assortiment aan producten voor zich. Het doorvoermateriaal bij Burghouwt, of je nu gebruik wilt maken van de spatwaterbestendige PVC buis of van de wat sneller aan te leggen kabelgoten, is afkomstig van gerenommeerde bedrijven. Je mag er daarom van uitgaan dat het producten betreft die kwalitatief aan alle eisen voldoen en compatibel is met de gangbare normen.