Afdekmateriaal

Het doel van afdekmateriaal is dat elektrische aansluitingen op een veilige manier worden beschermd. Het gaat daarbij zowel om elektrische aansluitingen die tijdelijk niet worden gebruikt als om aansluitingen die voor een deel wel in gebruik zijn. Het meest bekende afdekmateriaal is de plafondplaat. Die is in vrijwel elke woning en in elk bedrijfspand wel te vinden. Dat is een kunststof plaatje, dat bovenop de aansluiting voor een lichtpunt wordt geplaatst. Het plaatje is meestal wit en onttrekt het lichtpunt aan het zicht. Afdekmateriaal is in veel kleuren beschikbaar, vooral als onderdeel van high-end producten. In sommige gevallen is het afdekmateriaal als accessoire bijgevoegd.

Lees meer

Verschillende soorten schakel- en aansluitmateriaal

In muren en plafonds worden standaard allerlei soorten aansluitingen aangelegd. In verreweg de meeste voorkomende gevallen zijn dat stopcontacten en schakelaars. Maar er zijn ook aansluitingen voor sensoren en dimmers die door middel van afdekmateriaal aan het oog onttrokken kunnen worden. Zonder een goed afdekplaatje zou je rechtstreeks tegen de draden in de aansluiting aankijken. Dat is niet alleen een lelijk gezicht, maar het is ook gevaarlijk, want meestal staat er op de aansluitingen gewoon stroom. Als iemand daar met zijn vingers aan kan komen is de kans groot dat hij een schok krijgt.

Afdekmaterialen als accessoire

Het voordeel van afdekmateriaal, dat als accessoire bij high-end stopcontacten of schakelaars zit, is dat het uitstekend op de contactdoos past. Een dubbel stopcontact kan aan één zijde worden bedekt met een afdekplaat. Die is gewoon op de daarvoor bestemde plek op het stopcontact te klikken. Bij schakelaars geldt hetzelfde. Als er in de toekomst twee schakelaars nodig zijn kan alvast een dubbele schakelaar worden geplaatst. In eerste instantie kan één van beide schakelaars worden afgedekt met afdekmateriaal. Wie in de toekomst geen dubbele schakelaar nodig heeft kan meteen een enkele schakelaar plaatsen.

Universeel afdekmateriaal

Zoals al is aangegeven worden bij het luxere schakelmateriaal op maat en kleur gemaakte afdekmaterialen als accessoire bijgevoegd. Voor producten waarbij dat niet het geval is kun je universeel afdekmateriaal krijgen. Op de verpakking van die materialen is vermeld wat het doel is van dat afdekmateriaal. Deze universele materialen worden vaak op een alternatieve manier bevestigd. Het past vaak niet op de bevestigingspunten van het schakelmateriaal, maar wordt door middel van extra lipjes of schuifjes vastgemaakt. Aan de buitenzijde is dat nauwelijks zichtbaar. Ook deze universele materialen zijn veilig en decoratief. Ze zijn doorgaans in slechts een paar kleuren verkrijgbaar.

Waarop moet je letten bij het kopen van afdekmateriaal?

De grootste kwaliteitsverschillen zitten bij afdekmaterialen in het kunststof, waarvan ze zijn gemaakt. De lager geprijsde producten zijn over het algemeen gemaakt van zachtere materialen, zoals plastic. Die hebben als nadeel dat de kleur in de loop der tijd onder invloed van licht zal veranderen. Als je op zoek bent naar kwalitatief wat betere materialen kun je beter een harder en duurder kunststof nemen. Dat houdt zijn originele kleur en is vaak ook mooier afgewerkt.