Deurbellen

Bij het uitzoeken van nieuwe deurbellen is de keus erg groot. Natuurlijk is de standaard deurbel nog steeds volop verkrijgbaar. Maar je kan ook kiezen voor een meer eigentijdse deurbel, zoals met een intercom of een ingebouwde camera. Naast die eigenschappen op het gebied van gebruik moet je ook nadenken over de manier van aansluiten. Want er zijn deurbellen die met een draadje aan de knop moeten worden bevestigd en er zijn draadloze deurbellen. Een ander punt van aandacht is de energievoorziening. Wil je deurbellen die gevoed worden door middel van een batterijtje of uit het lichtnet?

Lees meer

Standaard deurbellen

Een standaard deurbel bestaat uit een knop bij de deur, waarmee een bel in huis te activeren is. Ondanks dit simpele principe zijn er allerlei manieren om dat te realiseren. Je kan kiezen voor een deurbel achter de voordeur, die luid genoeg is om in de hele woning te horen. Zo’n bel kan met een kabeltje worden aangesloten op de knop. Als je een heel groot huis hebt is het zinvol om op een aantal plekken in de woning een bel te installeren. Bij zo’n systeem wordt de bel draadloos geactiveerd. Voor slechthorenden is het handig om de bel te voorzien van een lichtsignaal.

Deurbellen met extra functies

Er zijn situaties waarbij een intercomfunctie of zelfs camera in de knop van de deurbellen erg handig zijn. Het voordeel van zo’n deurbel is, dat je meteen weet wie er bij de deur staat. Je kan ook altijd rechtstreeks met iemand praten zonder dat je naar de deur hoeft te lopen. Een deurbel met camera is ook verkrijgbaar in combinatie met een app. Je kunt dan altijd op je smartphone zien wie er aanbelt en met die persoon praten. Zelfs als je niet thuis bent kunt je de bezoeker antwoord geven. Als het een bezorger is kun je hem instrueren wat hij met zijn pakketje moet doen.

Het aansluiten van bedrade deurbellen

Als je besluit om een deurbel te kopen die met draden moet worden aangesloten is het wat meer werk om hem aan te sluiten. Zo’n bedrade deurbel heeft een elektriciteitsaansluiting nodig. De geschikte spanning wordt geleverd door een beltrafo, een speciaal soort adapter. Een bedrade deurbel is het meest gemakkelijkst aan te sluiten als je gebruik maakt van een bestaande aansluiting, want dan kun je gebruik maken van de kabels die er al liggen. Als dat niet zo is moet je zelf kabels aanleggen. In de handleiding wordt beschreven hoe dat moet.

Draadloze deurbellen

Draadloze deurbellen met intercom of camera werken op batterijen. De knop met de zender wordt bij de voordeur met een plakstrip op het kozijn geplakt. De units voor ontvangst zet je op de gewenste plekken in huis. Het signaal van de zender wordt verstuurd via DECT of WiFi. DECT is een betrouwbare en veilige verbinding. Als je wifi wilt gebruiken moet je er op letten dat het signaal bij de voordeur sterk genoeg is, anders werkt de deurbel niet altijd. Deurbellen die WiFi gebruiken zijn te koppelen aan apps, zodat je overal ter wereld kunt zien en horen wie er bij jou thuis aanbelt.