Beltrafo’s
Beltrafo’s worden gebruikt voor de stroomvoorziening van traditionele deurbellen. Als je een beltrafo gebruikt, in feite niets anders dan een kwalitatief goede en veilige adapter, heb je er nooit last van dat batterijen leeg raken, waardoor de deurbel het niet meer doet. Een nadeel ten opzichte van een deurbel op batterijen is, dat de deurbel het bij een stroomuitval niet meer doet. Als een monteur moet langskomen om de stroomstoring te verhelpen moet je dus zelf in de gaten houden wanneer hij voor de deur staat, want hij kan niet aanbellen. Bij een deurbel op batterijen moeten de batterijen met zekere regelmaat worden vervangen.
Lees meerWat doen beltrafo’s?
Beltrafo’s worden in de meterkast gemonteerd. Het is aan te bevelen om oude beltrafo’s meteen te vervangen als je de groepenkast laat vernieuwen. Je beschikt dan weer over het nieuwste en veiligste model, waardoor de kans op storingen minimaal wordt. Beltrafo’s worden aangesloten op 230 volt, dat ze omzetten naar een veel lagere spanning. Verreweg de meeste traditionele deurbellen werken op een spanning van ongeveer 8 volt. Officieel heet dat zwakstroom. Er zijn ook uitvoeringen die de netstroom omzetten naar spanningen van 12 of 24 volt, omdat er deurbellen zijn die deze spanning nodig hebben.
Beltrafo’s zijn voor bedrade deurbellen
Tussen het grote assortiment aan deurbellen is er een relatief kleine groep die moeten worden aangesloten op een beltrafo. Dat zijn de bedrade deurbellen. Het kenmerk van deze deurbellen is, dat er vanaf de beltrafo’s, die in de meterkast zitten, twee draadjes naar de knop van de deurbellen lopen. Omdat de meterkast in een woning meestal vlakbij de voordeur zit, hoeven dat geen erg lange draden te zijn. In de knop, ook wel de beldrukker genoemd, worden de draden van de beltrafo aangesloten op je juiste contactpunten. Vanaf de beldrukker gaan er weer twee draden naar de gong of de bel in de woning.
Officiële eisen
Het aansluiten van deurbellen op een beltrafo is niet zo moeilijk. Bij de deurbellen zitten duidelijke handleidingen, waar je in kunt vinden welke aansluitingen waarvoor zijn bedoeld. vakmannen die een beetje handig zijn met elektriciteit zullen er weinig moeite mee hebben, maar als je een beetje doorzettingsvermogen hebt moet het ook als beginnende vakman wel lukken. Het enige waar je op moet letten bij het leggen van de draden van de beltrafo’s naar de beldrukker is, dat dit draden moeten zijn met een dikte van 1 mm. Dat is een voorschrift in verband met de veiligheid van de groepenkast.
Wanneer geen beltrafo’s gebruiken?
Al eerder is aangegeven dat beltrafo’s uitsluitend worden gebruikt voor deurbellen waarvoor geen batterijen nodig zijn. Deurbellen die draadloos zijn worden ook nooit aangesloten op een beltrafo. Geen enkele van de intelligente deurbellen met een intercom of een camera hebben werken dus op een beltrafo. Deze systemen zijn uitgerust met batterijen. Veel van deze systemen hebben voorzieningen ingebouwd die een signaal geven als de batterijen bijna leeg zijn. Bij de aanleg van deurbellen voor personen die zelf geen batterijen kunnen vervangen is de keus voor deurbellen met beltrafo’s de veiligste oplossing.