Bundelbandjes

De meeste mensen kennen bundelbandjes onder de naam tie-wrap. Het zijn plastic stripjes waarmee materialen bij elkaar kunnen worden gebonden. Het bijzondere van bundelbandjes is, dat als een riempje eenmaal is vastgetrokken, die niet meer kan worden losgemaakt. In dat geval moet het riempje worden doorgeknipt. De belangrijkste functie van een bundelbandje is materialen bij elkaar binden. Vooral elektrische kabels kunnen met bundelbandjes op een nette manier worden gegroepeerd. Minder bekend is, dat door verschillende kleuren riempjes te gebruiken, het ook een ideaal product is om kabels per functie te bundelen. De kleur van het riempje is dan dus een signalering.

Lees meer

Werking

Bundelbandjes zijn eenvoudig in het gebruik. Ze bestaan uit een riempje en een kop, waar het riempje door wordt getrokken. Aan één kan van het riempje zitten ribbels en aan de binnenkant van de kop zit een scherp lipje. Als het riempje met de ribbels aan de buitenzijde door de kop wordt getrokken, blijft het lipje achter de ribbels haken. Dat is de vergrendeling van het bundelbandje. Het riempje wordt zo ver door de kop getrokken dat de bundel kabels die bij elkaar moeten worden strak zit. Bij elektrische snoeren wordt aanbevolen om het riempje niet met volle kracht aan te trekken, want dan kunnen de kabels niet meer schuiven.

Uitvoeringen

Bundelbandjes zijn in vele diktes en lengtes verkrijgbaar. Ze zijn gemaakt van nylon. Wie op zoek is naar een super krachtige versie kan kiezen voor bandjes met een kop met een metalen lipje. De nylon bandjes zijn echter ook behoorlijk sterk en kunnen grote bundels materialen bij elkaar houden. De bandjes blijven hun functie jarenlang behouden. Je kan er snoeren mee vastbinden, die tientallen jaren achter een plint moeten blijven liggen. Tegenwoordig zijn bundelbandjes ook steeds vaker voor minder langdurig gebruik in verpakkingen te vinden om producten die onderweg zijn veilig vast te zetten.

Kleuren

Vanwege de signaalfunctie van bundelbandjes zijn deze producten verkrijgbaar in vrijwel alle denkbare kleuren. De basisversie is echter doorzichtig wit. Ook de zwarte versie van de bundelbandjes is erg populair. Wie de riempjes buitenshuis wil gebruiken ter ondersteuning van planten of om producten langdurig aan elkaar te binden, kan het beste voor de zwarte variant kiezen. Daarin is koolstof verwerkt. Dat zorgt ervoor dat zonlicht de kwaliteit van de bandjes niet kan aantasten. De originele plastic doorzichtige bandjes zullen onder invloed van de zon na verloop van tijd bros worden en knappen.

Breed toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van bundelbandjes is in de loop der tijd sterk uitgebreid. Inmiddels worden de grotere uitvoeringen van de bandjes zelfs gebruikt door de politie om mensen te boeien. Er is ook speciaal gereedschap ontwikkeld voor het bevestigen van de bundelbandjes. Dat gereedschap spant de bandjes en knipt het overgebleven deel automatisch af. Dat is ideaal als er veel bundelbandjes worden gebruikt. Wie in een situatie komt dat één bundelbandje te kort is, hoeft geen langere op te halen. Het is mogelijk om 2 of meer bandjes aan elkaar te bevestigen, zodat er een langere tie-wrap wordt gevormd.