Batterijen

Bij het uitzoeken van batterijen moet je precies weten voor welk doel die worden gebruikt. Voor apparatuur met een zeer laag stroomverbruik heb je een andere batterij nodig dan voor een apparaat met een zeer hoog stroomverbruik. Het is ook van belang om te weten of de apparatuur met een batterijvoeding vaak wordt gebruikt of niet. Daarnaast is het van belang om te letten op het juiste formaat van de batterij en de houdbaarheid. Als je kiest voor een soort batterij met een korte houdbaarheid is de kans op lekkage groter dan bij een batterij met een zeer lange houdbaarheid.

Lees meer

Veel gebruikte typen batterijen

De batterij die verreweg het meest wordt gebruik is de penlite van het type AA, ofwel model LR6. Die lijkt sterk op de iets kleinere penlite type AAA, model LR3. Beide typen leveren 1,5 volt spanning. Ze worden gebruikt in afstandsbedieningen, speelgoed, klokjes, etc. Model LR61 is een blokbatterij met een spanning van 9 volt. Dit type wordt veel toegepast in rookmelders. Een knoopcel die zeer veel wordt toegepast in allerlei soorten kleine apparaten is de CR2032 met een spanning van 3 volt. Daarnaast heeft Burghouwt een grote sortering van minder vaak gebruikte soorten batterijen.

Oplaadbaar of niet?

Een oplaadbare batterij is duurder dan niet oplaadbare typen. Toch kan het nuttig zijn om voor een oplaadbare batterij te kiezen, vooral als die moet worden gebruikt in een apparaat dat veel stroom verbruikt. De extra kosten van de oplaadbare versie zijn al na een paar keer opladen terugverdiend. Een nadeel van veel modellen oplaadbare batterijen is, dat ze na verloop van tijd vanzelf ontladen. Bij niet oplaadbare batterijen gebeurt dat niet. Die zijn daarom vooral erg handig in apparatuur die weinig stroom verbruikt. Als in dat geval wordt gekozen voor een type batterij met een grote capaciteit, kan de batterij soms jarenlang in een apparaat blijven zitten.

Capaciteit van een batterij

Niet-oplaadbare batterijen zijn er in een alkaline en een lithium variant. De alkaline variant is vanwege de lage prijs erg goedkoop, maar heeft een veel lagere capaciteit dan een lithium batterij. Voor apparatuur die veel energie gebruikt en waar een oplaadbare batterij geen optie is, is het daarom beter om de duurdere lithium variant te gebruiken. Omdat de grondstoffen voor batterijen schaars aan het worden zijn is het van belang om deze in te leveren als ze leeg zijn. De gescheiden inzameling van batterijen is daarnaast goed voor het milieu.

Advies bij het kiezen

Op de meeste apparaten staat vermeld welk type batterij daarvoor moet worden gebruikt. Bij vragen over de capaciteit, het merk, en het gebruik van batterijen kan het team van Burghouwt uitkomst bieden. De medewerkers zijn uitstekend op de hoogte van de producten in het assortiment en kunnen een prima advies geven, ook over oplaadbare batterijen. Burghouwt levert uitsluitend producten van kwalitatief gerenommeerde merken. Deze batterijen presteren uitstekend en zullen niet gaan lekken, ook niet als ze jarenlang in een apparaat blijven zitten. Wie een account aanmaakt bij Burghouwt heeft toegang tot zijn eigen bestelgeschiedenis. Daarin is te zien welke producten eerder zijn aangeschaft.