Zaagbokken

Zaagbokken worden vooral gebruikt door aannemers en zzp`ers. In een zaagbok kun je een ronde stam of balk leggen. Afhankelijk voor het soort zaagbok kan de stam of balk met een kettingzaag of handzaag in stukken worden gezaagd. In principe is het niet zo moeilijk om zelf een houten zaagbok te maken met behulp van een aantal stevige latten. Op internet zijn tal van ontwerpen van te vinden. Als je liever een kant en klare zaagbok koopt is die vrijwel altijd van metaal gemaakt. Sommige typen zijn opklapbaar.

Lees meer

Kenmerken van zaagbokken

Zaagbokken zijn niet hetzelfde als schragen, al hebben ze er wel iets van weg. De constructie van een zaagbok is echter al voorbereid op het ondersteunen van zware ronde stammen. Het is essentieel dat die goed blijven liggen als je de stammen gaat zagen. De gewichten die ze kunnen dragen variëren van circa 60 kilo tot meer dan 200 kilo. De meeste zaagbokken zijn geschikt voor stammen van een flinke lengte. Exemplaren die op slechts één poot staan kun je beter niet gebruiken voor lange stammen of voor het echt zware werk. Dit type is wat minder stabiel en kan vrij gemakkelijk omvallen.

Zaagbokken voor een trekzaag

Sommige zaagbokken zijn uitgerust met klemmen, maar stammen blijven het meest stevig in een zaagbok liggen als ze rusten in een gevorkte constructie van stalen buizen. De ronde stammen liggen in twee vorken met een hoek van 90 graden, zodat niet kunnen wegglijden, zelfs niet als je ze gaat zagen. Bij een trekzaag wordt een stam op een zaagbok aan het uiteinde afgezaagd. Door het gewicht van het stukje hout dat wordt afgezaagd zal de zaag niet in de zaagsnede klemmen. Als je tussen de twee steunen van de zaagbok gaat zagen zal de zaag door het gewicht van de stam vastlopen.

Zaagbokken voor een kettingzaag

Zaagbokken met twee vorken voor de stammen kunnen in principe ook worden gebruikt voor het zagen met een kettingzaag. Maar als je hout met een kettingzaag wilt zagen is het veiliger om een zaagbok met drie of vier vorken te gebruiken. Je kunt de stam dan doorzagen tussen de vorken, waarbij het afgezaagde blok niet op de grond zal vallen. Dat is veilig, want als een zwaar blok hout op de grond valt kan het wegspringen, waardoor je een flinke blessure kunt oplopen. Zaagbokken voor het zagen met een kettingzaag zijn vaak ook wat stabieler.

Het juiste gebruik van zaagbokken

Voor elke zaagbok, of het nu een lichter of zwaarder exemplaar is, geldt dat hij op een stevige ondergrond moet worden gezet. Als de zaagbok gaat wiebelen of zelfs kantelen is dat gevaarlijk. Zaagbokken mogen ook alleen buitenshuis worden gebruikt. Vooral als je een kettingzaag gebruikt komt er veel zaagsel vrij en dat wil je niet in je woning hebben. Bij het opbergen van een metalen zaagbok wordt aanbevolen om dat op een droge plek te doen om roestvorming te voorkomen. Een kapschuur is een goede plek om hout te zagen en het gereedschap te bewaren.