Opklapschragen

Eén van de meest handige stukken gereedschap zijn opklapschragen. Die zijn op ontzettend veel manieren te gebruiken. Je kan er een behangtafel mee maken of een zaagbok. Maar ze zijn ook geschikt om er grote werkstukken op te leggen of om er bouwmaterialen op te leggen. Het komt er in alle gevallen op neer dat deze schragen ervoor zorgen dat je je werk op een comfortabele hoogte kunt doen. Je kunt nauwkeuriger werken en er wordt voorkomen dat je blessures krijgt doordat je in een vreemde houding moet werken. Natuurlijk moet je de juiste schragen bij de juiste klus gebruiken.

Lees meer

Soorten opklapschragen

De meest eenvoudige en goedkope opklapschragen zijn van hout gemaakt. Die hebben een comfortabele hoogte om er staand aan te kunnen werken. Het gewicht dat ze kunnen dragen is doorgaans niet zo groot. Deze simpele schragen worden vaak gebruikt als ondersteuning voor een behangtafel. Metalen schragen zijn veel sterker. Die kunnen wel 500 kilo of meer dragen. De metalen schragen hebben ook allerlei accessoires, zoals een meetlat of pinnen om de materialen die er op worden bewerkt vast te kunnen zetten. Veel metalen schragen zijn in hoogte verstelbaar.

Het opklapmechanisme

Opklapschragen zijn in opgevouwen toestand gemakkelijk op te bergen. Ze kunnen ergens plat onder worden geschoven of aan een haak aan de wand worden opgehangen, zodat ze geen ruimte innemen als ze niet worden gebruikt. Let er bij de aankoop van opklapschragen op, dat je een uitzetmechanisme koopt dat voldoende sterk is. Dit mechanisme is vaak van metaal, maar er zijn ook schragen met een stukje touw of een ketting. De draagkracht van de schraag wordt bepaald door de sterkte van het mechanisme. Als dat kapot gaat schuiven de poten uit elkaar en stort de schraag in.

Gebruiksinstructies

Opklapschragen zijn erg handig, maar als je ze gebruikt moet je wel oppassen dat er geen ongelukken gebeuren. Houd daarom de volgende aandachtspunten in acht.

  • Gebruik minstens altijd twee opklapschragen van hetzelfde merk en type.
  • Zet de schragen op een vlakke vloer en controleer het uitzetmechanisme, zodat de poten niet weg kunnen glijden.
  • Het is niet de bedoeling dat opklapschragen worden gebruikt als steiger.
  • Let op de afstand tussen de schragen. Als ze te dicht bij elkaar staan kan de plank die er op ligt gaan kiepen. Als ze te ver uit elkaar staan kan de plank doorzakken en zelfs breken. Als richtlijn kun je aanhouden dat de afstand tussen de schragen ongeveer 60 á 70 procent moet zijn van de lengte van de plank die er op komt te liggen.

De juiste schragen gebruiken

Het is van belang dat je niet zomaar een paar willekeurige opklapschragen koopt voordat je aan het klussen gaat. Kies je juiste schragen bij je werkzaamheden. Als je licht werk hebt, zoals behangen, is het voldoende als je een paar simpele houten schragen gebruikt. Maar voor zwaardere werkzaamheden, zoals het zagen van hout of het ondersteunen van zware objecten, heb je een paar stevige metalen exemplaren nodig. Let er ook op dat de opklapschragen de accessoires hebben die jij voor je klus nodig hebt.