Metselschragen

Het metselen van muren is lichamelijk zwaar werk, vooral voor de rug. Je moet stenen oppakken en specie op je gereedschap doen, en dat een groot aantal uren achtereen. Het scheelt een stuk als de voorraad met stenen en de bak met specie niet op de grond staan, maar op een hoogte van circa 50 centimeter. Om dat voor elkaar te krijgen worden metselschragen gebruikt. Dat zijn metalen standaards, waarop een stevige plank wordt gelegd. Op de plank komen de nieuwe bakstenen en de bak met specie te liggen. Door metselschragen te gebruiken hoeft een metselaar niet zo diep te bukken.

Lees meer

Het gebruik van metselschragen

Kwalitatief goede metselschragen zijn gemaakt van metaal. Sommige typen bestaan uit een vast frame en andere kunnen worden ingeklapt. Het gewicht dat door één schraag kan worden gedragen is ongeveer 500 kilo. Voor het juiste gebruik worden twee of meer metselschragen naast elkaar gezet, zodanig dat de dwarsliggers parallel aan elkaar staan. Op de dwarsliggers van de twee schragen worden over de volledige breedte planken gelegd. Daardoor krijg je een werkblad waar de voorraad bakstenen en de bak met metselspecie op worden gezet. Metselschragen staan niet altijd op de grond te staan, maar worden ook op steigers gebruikt.

Aandachtspunten bij de aankoop van metselschragen

Het wordt aanbevolen om altijd minimaal twee identieke metselschragen tegelijk te kopen. Je hebt dan schragen van dezelfde hoogte, zodat de planken horizontaal komen te liggen. De draagkracht van twee schragen is ongeveer 1.000 kilo. Dat lijkt veel, maar als je een flinke stapel bakstenen en een grote kuip met specie gebruikt wordt dat gewicht vrij snel bereikt. Als er twijfels zijn over het gewicht van de bouwmaterialen kun je voor de zekerheid een derde schraag plaatsen. Bij inklapbare schragen moet je opletten dat er een sterke ketting zit tussen de poten. Die kunnen dan niet wegglijden onder het gewicht, zodat inzakken wordt voorkomen.

Gebruiksinstructies

De volgende tips helpen om ongelukken met metselschragen te voorkomen.

  • Gebruik altijd metalen schragen van hetzelfde merk en type.
  • Zorg voor een goed contact van de poten met de ondergrond, zodat de constructie niet kan wiebelen, en let op dat de planken horizontaal liggen.
  • Metselschragen kunnen gestapeld worden, maar zet maximaal twee rijen op elkaar.
  • Gebruik onbeschadigde planken, die dik genoeg zijn om het gewicht te dragen.
  • Houd het oppervlak van de planken vrij van rommel.
  • Zet de schragen niet te ver uit elkaar. Dan kunnen de planken doorbuigen of zelfs breken. Zet de schragen ook niet te dicht bij elkaar, want dan kunnen de planken bij grote belasting aan het eind van de constructie kiepen.

Kies voor goede materialen

Het is verleidelijk om vanwege de prijs te kiezen voor houten schragen. Dat wordt afgeraden, omdat houten schragen minder stevig zijn dan metalen. Bedenk, dat metselschragen van metaal jarenlang meegaan en dat de iets hogere prijs van een kwalitatief goed product ruimschoots opweegt tegen het prijsvoordeel van een goedkoper product. Daarbij gaat het niet alleen om de langere levensduur, maar ook om het voorkomen van ongelukken.