Tijdelijke hemelwaterafvoer

Bij werkzaamheden aan de buitenzijde van een gebouw kan veel overlast ontstaan tijdens regenbuien. Als er nog geen dakgoot aan het gebouw is gemonteerd zal al het water langs de muren naar beneden druipen en binnen dringen. Het is dan niet meer mogelijk om verder te werken aan muur renovaties. In dat geval kan ervoor worden gekozen om een tijdelijke dakgoot en een tijdelijke hemelwaterafvoer te monteren. Dat is een goede manier om het water af te voeren, zonder dat dit schade veroorzaakt. Ook wordt voorkomen dat degenen die met de muren aan het werk zijn nat worden.

Lees meer

Wat is een tijdelijke hemelwaterafvoer?

Een tijdelijke hemelwaterafvoer of HWA is eigenlijk niets anders dan een flexibele regenpijp. Een HWA wordt aangesloten op een bestaande dakgoot of op een tijdelijke dakgoot. Het water zal door de flexibele buis naar beneden stromen, net zoals bij een gewone regenpijp. Het verschil is, dat een tijdelijke hemelwaterafvoer gemaakt is van vrij dun materiaal, waardoor hij in de wind kan bewegen. Om te voorkomen dat het regenwater aan de onderzijde ongecontroleerd alle kanten op kan stromen moet de tijdelijke hemelwaterafvoer worden vastgemaakt. Let op dat hij niet wordt vastgemaakt op een hoger gedeelte van de grond, want dan kan het regenwater alsnog ongecontroleerd wegstromen.

Montage aan de dakgoot

Een tijdelijke hemelwaterafvoer is gemakkelijk te monteren aan een bestaande dakgoot. Als je een maat hebt gekozen die exact klopt, kan het plastic om de afvoer van de dakgoot worden geschoven. Daarna kan de HWA met een slangklem worden vastgemaakt. De kans is uiteraard groot dat de afvoer niet precies past. Als hij te klein is kan hij met een mesje een stukje worden ingesneden en vervolgens alsnog met een slangklem worden vastgezet. Een te ruime afvoer kan altijd worden vastgezet met een slangklem.

Verschillende uitvoeringen

Een tijdelijke hemelwaterafvoer is verkrijgbaar in verschillende maten en kwaliteiten. Als je bezig bent met een project dat slechts enkele weken duurt, kan er worden gekozen voor een afvoer met een wanddikte van 0,15 mm. Dat is een HWA van plastic folie. Die wordt geleverd op een rol van 100 meter. Dit type tijdelijke hemelwaterafvoer kan in de meeste gevallen maar één keer worden gebruikt. Er bestaat ook een tijdelijke afvoer van wat dikker materiaal. Die is een stuk duurder, maar veel sterker. Hij kan vaak een aantal keren worden gebruikt. Van beide soorten zijn er versies voor een pijpaansluiting van 80 en 100 mm.

Hergebruik

De kwaliteit van een tijdelijke hemelwaterafvoer met een wat dikkere wand is ruim voldoende om een project te doorstaan dat een aantal maanden duurt. Er moet wel goed worden opgelet dat de afvoer bij harde wind niet kan wegwaaien. Soms is het bij een heftige storm het beste om de tijdelijke hemelwaterafvoer weg te halen. Zoals al is aangegeven kan een tijdelijke afvoer aan de dakgoot worden bevestigd met een slangklem. Aan de onderzijde kan hij worden vastgezet in de aarde met behulp van een stuk rachel hout. Dat is een manier om het water op een logische plek af te voeren en te voorkomen dat de plastic afvoer gaat wapperen.