Vensterboor- en beslagschroeven

Voor het bevestigen van beslag op kozijnen worden vensterboor- en beslagschroeven gebruikt. Het is afhankelijk van het materiaal van de kozijnen welke van deze beide typen schroeven daarvoor gebruikt moeten worden. Als beslag met een verkeerd type schroef wordt vastgemaakt is de verbinding niet sterk. Het beslag gaat na verloop van tijd los zitten en het kozijn kan daardoor beschadigen. Het wordt daarom aanbevolen om voldoende aandacht te besteden aan het selecteren van de juiste schroeven. De meest gebruikte typen vensterboor- en beslagschroeven zijn bij Burghouwt in het assortiment te vinden. Daarmee kan beslag op elk type kozijn worden gemonteerd.

Lees meer

Materiaal van de kozijnen

Vensterboor- en beslagschroeven worden gebruikt in kunststof kozijnen en in kozijnen van hout. Als je houten kozijnen hebt zijn vensterboorschroeven de aangewezen producten. Bij kunststof kozijnen moeten beslagschroeven worden gebruikt. Het verschil tussen vensterboor- en beslagschroeven zit vooral in het schroefdraad. Bij vensterboorschroeven loopt dat over de volledige lengte van de schroef, zodat die maximaal grip heeft in het hout. Bij beslagschroeven zit het draad niet helemaal tot aan de schroefkop. Het schroefdraad is bij beslagschroeven grover uitgevoerd, voor een goede grip in het kunststof. Bij vensterboor- en beslagschroeven ben je ervan verzekerd dat het beslag jarenlang goed vast blijft zitten.

Kenmerken van vensterboor- en beslagschroeven

Bij het monteren van scharnieren of ander beslag op kozijnen is de neiging groot om dat te doen met standaardschroeven. Dit wordt afgeraden, want standaardschroeven kunnen het beslag en het kozijn beschadigen. De schroefdraad van standaardschroeven is niet sterk genoeg voor montage in een kozijn. Voor vensterboor- en beslagschroeven geldt bovendien, dat onder de kop geen groeven zitten, zoals bij standaardschroeven. Die dienen ervoor om de schroeven dieper in het materiaal te laten verzinken. Bij beslag is dat niet gewenst. Daar veroorzaken de groeven alleen maar schade aan het beslag. Door gebruik te maken van vensterboor- en beslagschroeven is dus beter werk te leveren.

Assortiment bij Burghouwt

De vensterboor- en beslagschroeven zijn in het assortiment van Burghouwt te vinden in één categorie. Dat is logisch, want het gaat om schroeven met dezelfde functie. Beide typen zijn zelfborend en hebben een sterke scherpe boorpunt. Vensterboorschroeven hebben een dikte van 3,9 millimeter en zijn leverbaar in lengtes van 13 tot 38 millimeter. Bij beslagschroeven is de keus groter.