Trekschroeven

Voor het vervangen van kapotte cilindersloten wordt gebruik gemaakt van trekschroeven. Dat zijn speciaal geconstrueerde schroeven die in een kapotte cilinder worden gedraaid. Daardoor ontstaat een soort haak, waarmee de cilinders uit het slot getrokken kunnen worden. Het heeft weinig zin om trekschroeven te gebruiken zonder speciaal gereedschap. Meestal zitten cilinders in sloten zo vast, dat er zonder een cilindertrekker schade aan het slot of aan de deur ontstaat. In dat geval moet het volledige slot worden vervangen. Dat is veel meer werk en veel kostbaarder dan het plaatsen van alleen een nieuwe cilinder. Trekschroeven zijn verkrijgbaar in diktes van 4,2 millimeter, 4,8 millimeter en 5,5 millimeter.

Lees meer

Kenmerken

Omdat het lastig is om de verschillende diktes van trekschroeven met het oog te onderscheiden wordt er soms gebruik gemaakt van een kleurmarkering op de draad van de trekschroeven om de maat te herkennen. Die kleur is verdwijnt als de schroeven zijn gebruikt. Dat is handig, want je kunt een trekschroef maar één keer gebruiken. Trekschroeven zonder kleurmarkering kun je het beste meteen weggooien. Bij het trekken aan cilinders komen grote krachten vrij. De kop van de schroef is daarom extra zwaar uitgevoerd. Het indraaien gebeurt met een Torx bit. Die zorgt voor een maximale aandrijving en een goede controle over het indraaien, zelfs als er veel kracht wordt uitgeoefend.

Burghouwt’s keuze in trekschroeven

Kwaliteit is bij Burghouwt van het grootste belang. De producten die in de webshop worden aangeboden zijn bedoeld voor professioneel gebruik en dat betekent ook dat ze aan professionele kwaliteitseisen moeten voldoen.

Speciaal gereedschap

Trekschroeven kunnen alleen worden gebruikt in combinatie met een cilindertrekker. Dat is een speciaal ontwikkeld stuk gereedschap, dat helpt om cilinders te verwijderen zonder dat er schade aan het slot en de deurpost ontstaat. Naast een aantal trekschroeven bevat een verpakking met een cilindertrekker ook verschillende trekplaten voor ronde cilinders en cilinders met een profiel. Als een cilindertrekker op de juiste manier wordt gebruikt heb je niet meer dan één trekschroef nodig om een cilinder uit een slot te trekken. In de handleiding bij dit gereedschap is te zien welke maat trekschroeven gebruikt moet worden.