Stokschroeven

Stokschroeven zijn lange RVS producten met aan de ene zijde houtschroefdraad en aan de andere zijde schroefdraad voor een moer. Het zijn handige producten om leuningen, wasbakken, goten, leidingen, kabelgoten en zelfs profielplaten op een ondergrond te bevestigen. Doordat er houtschroefdraad wordt gebruikt kunnen stokschroeven in een houten ondergrond worden geschroefd. Maar met pluggen kunnen ze ook in een stenen muur worden vastgemaakt. Deze schroeven zijn verkrijgbaar in veel formaten, met schroefdraad vanaf M4 tot en met M12. Door de bevestiging met moeren kunnen producten eenvoudig worden vervangen, zonder de stokschroef uit de muur te draaien.

Lees meer

Bevestiging

Bij de meeste stokschroeven zit op de scheiding tussen de schroefdraad en de houtschroefdraad een vierkant of zeskantig stuk materiaal. Met behulp van een steeksleutel kan de schroef rechtstreeks in hout of met een plug in een stenen muur worden gedraaid. Er zijn ook modellen die met een inbussleutel of een torx bit kunnen worden vastgedraaid. Als dit niet mogelijk is kunnen twee moeren op de schroefdraad tegen elkaar aan worden gedraaid. De buitenste moer kan met een dopsleutel worden gebruikt om de stokschroeven vast te draaien in de muur. Met de onderste moer kan hij weer los worden gedraaid. Als de stokschroef vast zit worden de moeren verwijderd.

Burghouwt’s keuze in stokschroeven

Stokschroeven worden veel gebruikt om zware producten op het dak en aan de muren van gebouwen te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan dak- en gevelplaten of zonnepanelen. De schroeven mogen niet roesten, want als ze daardoor afbreken kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Eenzijdige montage

Het meest handig aan het gebruik van stokschroeven is, dat het een methode van eenzijdige montage is. Als een trapleuning is bevestigd met deze schroeven is hij simpelweg te verwijderen door alleen de moeren los te draaien. De stokschroeven zelf kunnen blijven zitten. Ze kunnen zonder bezwaar opnieuw worden gebruikt om een andere leuning te bevestigen. Dat houdt in dat er bij stenen muren geen nieuwe gaten voor pluggen geboord hoeven te worden. De muur raakt dus niet beschadigd en het kost bovendien minder tijd om een product te vervangen. Een bevestiging met deze schroeven behoudt zijn sterkte voor vele jaren en kan dus telkens opnieuw worden gebruikt.

Speciaal gereedschap

Bedrijven die vaak werken met stokschroeven kunnen voor de bevestiging van de schroeven in de muren speciaal gereedschap aanschaffen. Voor het indraaien van de schroef is een handvat met een draaibare rol te koop. In de rol zijn blinde schroefdraadgaten gemaakt. De stokschroef wordt met het schroefdraad in het gat met de juiste maat schroefdraad gedraaid en kan vervolgens met het handvat gemakkelijk in de ondergrond worden gedraaid. Ook dit gereedschap is door Burghouwt leverbaar. Het is te vinden in het assortiment stokschroeven. Indien gewenst kunnen de medewerkers van Burghouwt advies geven.