Spaanplaatschroeven

De meest gebruikte schroeven voor algemeen gebruik zijn spaanplaatschroeven. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei lengtes en diktes en met allerlei soorten koppen. Als ze worden gebruikt in spaanplaat of andere zachte houtsoorten is het niet nodig om voor te boren. Er kan met deze schroeven snel worden gewerkt, omdat het vastdraaien maar weinig kracht kost. Dat komt doordat de schroeven erg dun zijn en niet gemakkelijk kunnen vastlopen in het materiaal, zoals gewone houtschroeven. Om het gemakkelijk draaien in het materiaal nog verder te vergemakkelijken, krijgt het materiaal van de schroeven een speciale behandeling.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Het gebruik

Bij het gebruik van spaanplaatschroeven moet worden opgelet dat de schroeven niet te vast worden gedraaid. Vooral in spaanplaat en andere zachte houtsoorten is er een risico dat de schroef bij te strak aandraaien doldraait in het materiaal. Als dat gebeurt is er sprake van een slechte verbinding tussen de beide materialen. Doldraaien is te voorkomen door de schroefmachine niet te zwaar in te stellen. Bij het gebruik van deze schroeven in hardere houtsoorten is er een kans dat de schroef vastloopt in het hout en door te grote krachten afbreekt. Dat kan worden voorkomen door het schroefgat voor te boren.

Burghouwt’s keuze in de beste spaanplaatschroeven

In het assortiment bij Burghouwt is een grote collectie spaanplaatschroeven van Spax te vinden. Deze fabrikant maakt schroeven van de hoogste kwaliteit. Als deze schroeven worden gebruikt ben je voor jaren verzekerd van een sterke verbinding. De kwaliteit van de producten van Spax is zo hoog dankzij onderzoek van het bedrijf naar de manier waarop hout reageert op het vastdraaien van spaanplaatschroeven. Dat heeft ertoe geleid dat de schroeven zo zijn geproduceerd, dat ze zo gemakkelijk mogelijk in het hout draaien. Het hout wordt daardoor zo goed als niet beschadigd.

Aandrijving van de schroefkop

Bij professionele spaanplaatschroeven zijn Pozidrive en Torx de meest gebruikte aandrijvingen. In het verleden werd vaak de gewone kruiskop gebruikt, maar bij een scheef geplaatst bitje kan die snel kapot gaan. De Pozidrive is te beschouwen als een verbeterde versie van de kruiskop, met een diepere kern en meer groeven. De beste grip op de schroefkop van spaanplaatschroeven krijg je echter met een Torx aandrijving. Dat is een stervormige aandrijving met zes hoeken. Door de speciale vorm zitten bitjes altijd recht en kunnen ze er nauwelijks uit de schroefkop schieten. Een Torx aandrijving heeft daardoor de beste krachtoverbrenging.

Deeldraad- en voldraadschroeven

Spaanplaatschroeven zijn verkrijgbaar in voldraad- en deeldraad uitvoeringen. Deeldraad schroeven zijn bij uitstek geschikt om hout op hout verbindingen te maken, omdat het materiaal aan de onderzijde dan extra krachtig tegen de bovenzijde wordt aangetrokken. Deeldraad spaanplaatschroeven zijn door het ontbreken van schroefdraad aan de bovenzijde vaak gemakkelijker in het materiaal aan te brengen. Voldraadschroeven zijn vooral geschikt om metalen delen op hout vast te schroeven. Bij voldraad spaanplaatschroeven is het vaker nodig om voor te boren, omdat deze schroeven wat gemakkelijker kunnen vastlopen in het materiaal dan dat dit bij deeldraadschroeven gebeurt.