MDF-schroeven

MDF-schroeven zijn speciaal ontwikkeld om MDF-platen op een ondergrond vast te schroeven. Deze schroeven hebben als belangrijkste eigenschap dat de platen bij het vastschroeven niet gaan splijten. Dat komt doordat er niet over de volledige lengte van MDF-schroeven schroefdraad zit. De scherpe boorpunt kan zich door het materiaal boren waarna de schroefdraad zich in de wand van het gat klemt. Doordat er onder de schroefkop geen draad zit wordt er geen onnodige zijdelingse druk uitgeoefend op de plaat en is er vrijwel geen risico op schade. MDF-schroeven zijn vooral nuttig bij dikke MDF-platen. Dunnere platen kunnen ook met spaanplaatschroeven worden bevestigd.

Lees meer

Kenmerken van MDF-platen

Als plaatmateriaal zijn MDF-platen erg populair. De platen worden gemaakt van zeer fijn gemalen hout, dat vermengd wordt met een hars. Door het mengsel op elkaar te persen en te verwarmen worden de platen gemaakt. MDF-platen zijn dus gemaakt van een homogeen mengsel. Het gevolg is dat de platen heel goed te bewerken zijn. Bij het gebruik van MDF-schroeven is er vrijwel geen kans is op zijdelings weglopen van de schroeven. MDF-platen zijn ook erg stijf. Onder invloed van de temperatuur zal het materiaal nauwelijks krimpen of uitzetten. Het is belangrijk dat bij montage met MDF-schroeven de onderlinge afstand tussen de schroeven niet te groot is.

Burghouwt’s keuze in MDF-schroeven

Veel van de MDF-schroeven in het assortiment van Burghouwt zijn van het merk Spax. Dat is een gespecialiseerde fabrikant van schroeven. Het bedrijf doet uitgebreide studies naar de effecten van het MDF op de MDF-schroeven. Dat heeft er mede toe geleid dat in het deel van de schroef onder de kop geen schroefdraad meer zit. De MDF-schroeven van Spax zijn behandeld met een speciale coating. Die zorgt ervoor dat de schroeven gemakkelijker door het materiaal kunnen draaien. Burghouwt is van mening dat Spax er alles aan doet om de producten kwalitatief zo goed mogelijk te maken.

De juiste montage

MDF-platen hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen. De dikkere platen kunnen na verloop van tijd gaan doorzakken. Dat komt doordat de platen van binnen nogal poreus zijn. Het doorzakken is te voorkomen door voldoende MDF-schroeven te gebruiken bij de montage van de platen. Het is verstandig om daar meteen bij de montage zorg voor te dragen. Als MDF-platen op een later moment opnieuw moeten worden gemonteerd zal er vrijwel zeker schade ontstaan. Dat komt doordat het vrijwel onmogelijk is om oude schroeven uit het materiaal te verwijderen.

Overige bevestigingsmaterialen

Eerder is al aangegeven dat dunne MDF-platen met spaanplaatschroeven kunnen worden bevestigd. Dunne platen hebben voldoende flexibiliteit om de dikte van de schroefdraad te weerstaan. Er is dan dus geen risico op het splijten van de platen. Het gebruik van nieten of dikkere nagels is niet mogelijk. Professionals zullen echter altijd kiezen voor echte MDF-schroeven, omdat die een stuk dichter langs de rand van de MDF-platen kunnen worden gebruikt, zonder risico op het splijten van de platen. Als het nodig is om de MDF-platen op een kleine afstand van een ondergrond te plaatsen kan dat met speciale afstandsschroeven.