Kozijnschroeven

Kozijnschroeven zijn gemaakt van verzinkt staal en bedoeld om de kozijnen van ramen en deuren vast te zetten op een betonnen of stenen muur. Het bijzondere is, dat er voor deze schroeven geen pluggen nodig zijn. De schroeven kunnen rechtstreeks in de muur worden gedraaid. Daardoor zijn deze schroeven snel aan te brengen. Kozijnpluggen hebben een diameter van 7,5 millimeter. Ze zijn leverbaar is diverse lengtes tussen 60 millimeter en 150 millimeter. Het is afhankelijk van de dikte van de kozijnen en het soort materiaal waarin de schroeven bevestigd wordt voor welke lengte moet worden gekozen. Bij zachtere steensoorten moeten de schroeven dieper worden ingedraaid dan bij harde steensoorten.

Lees meer

Gebruik van kozijnschroeven

Kozijnschroeven kunnen behalve voor het verankeren van kozijnen aan muren ook worden gebruikt om andere houten, metalen of kunststof materialen stevig aan een muur te bevestigen. Montage is vrij eenvoudig. De eerste stap is dat de gaten moeten worden voorgeboord. Aangeraden wordt om dat met een boor van 6.0 millimeter te doen. De kozijnschroeven moeten 6 centimeter in de muur komen om voldoende grip te hebben. Daarom wordt geadviseerd om tot een diepte van 7 centimeter voor te boren. Als de gaten in het kozijn en de muur zijn geboord kunnen de schroeven met een Torx bit worden vastgedraaid. Het stellen van kozijnen gaat het best met twee personen.

Burghouwt’s keuze in kozijnschroeven

Het merk dat de voorkeur heeft van Burghouwt voor kozijnschroeven is Spax. Dat bedrijf levert kwaliteitsproducten, die zijn ontwikkeld op basis van grondig onderzoek. De kozijnpluggen van Spax zijn uitgevoerd met een grove onderbroken draad. Het nut daarvan is, dat het gruis, dat ontstaat door het vastdraaien van de schroeven in de muur, gemakkelijk weg kan lopen. Kozijnschroeven kunnen vaak maar één keer worden gebruikt, net als de gaten van de schroeven. Als het nodig is om een kozijn opnieuw aan de muur vast te maken moeten er opnieuw gaten worden voorgeboord en is het nodig om nieuwe kozijnschroeven te gebruiken.

Soorten steen en beton

Je kunt kozijnschroeven in vrijwel elke soort steen gebruiken die in Nederland wordt gebruik voor muren. Zelfs in hele zachte materialen, zoals cellenbetonblokken of hout, kunnen deze schroeven prima dienst doen. Bij deze zachte steensoort en bij hout is voorboren niet nodig. Er moet wel aandacht voor zijn dat de schroeven diep genoeg in de muur worden gedraaid, want anders kan de schroef zichzelf niet voldoende vastzetten om alle krachten te weerstaan. Bij hardere soorten steen is het voldoende als de kozijnschroeven vier centimeter in de muur zitten. In alle gevallen moet er minimaal een centimeter dieper worden voorgeboord dan dat de schroeven in de muur worden gedraaid.

Innovatief

De ontwikkeling van kozijnschroeven is een flinke stap voorwaarts geweest bij het vastzetten van kozijnen in muren. Voorheen was het nodig om andere typen schroeven te gebruiken, die alleen konden worden gebruikt met pluggen. Daardoor was het tijdens het monteren nodig om het kozijn bij elke keer voorboren te verwijderen. Bij deze nieuwe schroeven is dat niet meer nodig. Om deze schroeven goed vast te zetten is een krachtige schroefmachine nodig met een geschikt bitje.