Houtschroeven

Houtschroeven zijn de meest bekende schroeven die verkrijgbaar zijn, vooral de platkop uitvoeringen. Je kunt echter ook houtschroeven kopen met een bolle kop of een lenskop. Daarnaast is er voldoende keus in het materiaal waarvan deze schroeven worden gemaakt. De schroeven van dit type die bij Burghouwt in het assortiment zitten zijn bedoeld voor gebruik in houten balken of planken. Bij de wat hardere soorten hout wordt aanbevolen om het schroefgat voor te boren met een boortje dat iets dunner is dan de schroef. Dat zorgt ervoor dat het hout bij het vastdraaien van de schroef niet gaat splijten.

Lees meer

Toepassingen van houtschroeven

Aan de vorm van houtschroeven is al te zien dat je met deze schroeven een sterke verbinding tot stand kunt brengen. De schroeven lopen taps toe. De punt boort zich in het hout en het draad heeft een zodanige vorm dat de schroef zichzelf vast snijdt in het materiaal. Houtschroeven met een platte schroefkop verzinken in het schroefgat, zodat een vlak oppervlak overblijft. Het grote voordeel bij deze schroeven is, dat het materiaal netjes kan worden afgewerkt. Bij schroeven met een bolle kop of een lenskop blijft de schroef altijd zichtbaar.

Burghouwt’s keuze in houtschroeven

Het assortiment aan houtschroeven bij Burghouwt bestaat uit kwalitatief goede producten. Er zijn houtschroeven verkrijgbaar waarbij het materiaal van de schroef is voorzien van een coating, die het schroeven in harde houtsoorten vereenvoudigt. Desondanks is het aan te bevelen om de schroefgaten bij houtschroeven voor te boren.

Gereedschap

Het in houten materiaal draaien van houtschroeven kan soms behoorlijk veel kracht kosten, zelfs als de gaten zijn voorgeboord. Daarom worden er aan de kop van deze schroeven hoge eisen gesteld. In een houtschroef zit vaak een gleufkop, maar soms ook een kruiskop. Het is belangrijk dat het bitje of de schroevendraaier die wordt gebruikt de juiste maat heeft. Als een houtschroef met een te klein bitje wordt vastgedraaid zal de schroefkop beschadigen. In het ergste geval is de schroef dan niet meer te draaien, terwijl hij nog niet volledig in het materiaal is gedraaid. De juiste maat schroevendraaiers en bitjes hebben dezelfde breedte als de gleufkop en zuigen zich als het ware vast.

Materiaal

Houtschroeven zijn verkrijgbaar is meerdere soorten materiaal. Er zijn messing exemplaren, verzinkte schroeven en schroeven van RVS. Het is voor het gebruiksgemak en de stevigheid van de verbinding van belang om een schroef van het juiste materiaal te gebruiken. Als er buitenshuis wordt gewerkt of in vochtige ruimten is een verzinkte schroef of een RVS schroef het meest geschikt, want die gaat niet roesten. Dat is van belang als het na verloop van tijd nodig is om de houtschroeven los te draaien. Een verroeste houtschroef zit erg vast in het materiaal en zal snel afbreken.