Houtbouwschroeven

Houtbouwschroeven zijn bedoeld om houten delen op elkaar te schroeven en om metalen en kunststof onderdelen op hout vast te schroeven. De draad van de schroeven is zo gevormd, dat de onderdelen strak naar elkaar toe worden getrokken. Bij deze schroeven is het in hout niet nodig om voor te boren. Doordat het draad erg grof is boren houtbouwschroeven zichzelf snel in het materiaal. Het grootste voordeel van deze schroeven is dat er in hoog tempo mee kan worden gewerkt.

Lees meer

Vorm van de kop

Houtbouwschroeven zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Ze worden gemaakt van verzinkt staal en van RVS. De kop van deze schroeven kent drie varianten: een cilinderkop, een bolkop en een plat verzonken kop. Die laatste kop is bedoeld om een onzichtbare verbinding te maken. De onderzijde van deze plat verzonken kop heeft kleine verticale groeven, waardoor de schroef tijdens het vastdraaien diep in het hout boort. Aan de bovenzijde zijn deze schroefkoppen te camoufleren met vulmateriaal, waarna het hout kan worden afgewerkt. De schroeven met een bolkop en een cilinderkop zijn juist bedoeld om zichtbaar te blijven.

Burghouwt’s keuze in houtbouwschroeven

Houtbouwschroeven zijn mooie staaltjes van technisch vernuft. De schroeven hebben allerlei details die ervoor zorgen dat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt en dat de materialen stevig op elkaar bevestigd worden. Burghouwt levert veel producten van Spax, een befaamde leverancier van kwalitatief goede producten. Het bedrijf gebruikt kwalitatief goede materialen en bestudeert het gebruik van de eigen producten met de bedoeling ze nog verder te verbeteren. Als leverancier van houtbouwschroeven behoort Spax al tot de top van de leveranciers. Het gebeurt maar zelden dat er een defecte schroef in een verpakking van het bedrijf wordt gevonden.

Voorboren of niet?

Houtbouwschroeven zijn bedoeld om houten delen aan elkaar te verbinden. In hout hoeven houtbouwschroeven nooit te worden voorgeboord. In metaal is dat ook niet per se nodig, maar het wordt wel vaak gedaan. De reden daarvoor is, dat dan nauwkeuriger kan worden bepaald op welke plek de schroef door het metaal zal boren. Een alternatief voor voorboren is een centerpons te gebruiken. Voorboren hoeft dus niet, maar wordt wel aangeraden voor een netter eindresultaat.

Aandrijving

Voor de aandrijving van houtbouwschroeven is er keus uit een torx bit of een kruiskop. Van een torx bit is bekend dat die goed controleerbaar is en dat er veel kracht op kan worden uitgeoefend om de schroef goed vast te draaien. Bij een kruiskop is er een wat grotere kans op slippen. Bij houtbouwschroeven is dat echter niet erg, want deze schroeven mogen niet al te vast worden gedraaid. Als dat gebeurt draaien ze dol, waarbij de binnenzijde van het schroefgat kapot gaat. In dat geval verliest de schroef zijn trekkracht. Draai de schroeven dus niet overdreven vast.