Hardhoutschroeven

Voor het monteren van vlonders of andere hardhouten constructies is het essentieel dat hardhoutschroeven worden gebruikt. Dat zijn schroeven met een speciale vorm, waardoor de schroeven niet vastlopen in het harde hout. Als de gewone populaire houtschroeven of spaanplaatschroeven worden gebruikt, zal het niet lukken om de schroeven vast te draaien. De kans is groot dat de schroef zal breken en niet meer uit het hout kan worden verwijderd door de krachten die uitgeoefend moeten worden bij het indraaien. Het hout heeft dan een permanente beschadiging en zit niet goed vast. Met hardhoutschroeven wordt dat voorkomen.

Lees meer

Kenmerken

Hardhoutschroeven zijn ontwikkeld voor zwaar werk. In tegenstelling tot houtschroeven lopen ze niet taps toe in de richting van de kop, maar zijn ze volledig recht. Het schroefdraad is op slechts een deel van de schroef gemaakt. Desondanks is een verbinding met een hardhoutschroef erg sterk. De reductie van schroefdraad heeft als gevolg dat het wat minder gemakkelijker is om de schroef in het harde hout te schroeven. De scherpe punt van de schroeven zorgt ervoor dat de schroef goed zijn weg zal vinden door het hout. De kop van hardhoutschroeven is klein en loopt taps toe, zodat de schroeven niet boven het houtoppervlak uitkomen.

Burghouwt’s keuze in hardhoutschroeven

Bij het schroeven in zulk hard materiaal als hardhout is het van belang dat de vorm van de schroeven zo weinig mogelijk weerstand oproept bij het indraaien. Daarom heeft Burghouwt een voorkeur voor de hardhoutschroeven van Spax. Dat bedrijf doet veel onderzoek naar de dynamiek van het schroeven in materialen. De producten worden zo ontwikkeld, dat de schroeven op een zo soepel mogelijke manier in het hout kunnen worden gedraaid, terwijl er toch een super sterke verbinding ontstaat. De werkwijze van Spax is succesvol, want de producten worden wereldwijd beschouwd als de beste in hun soort.

Materiaal van hardhoutschroeven

Hardhoutschroeven worden gemaakt van RVS, maar niet van dezelfde kwaliteit staal als gewone hout- of spaanplaatschroeven. Voor hardhoutschroeven wordt RVS gebruikt. Dat is een veel hardere en sterkere staalsoort, die vrijwel nooit zal knappen, zelf niet als er veel kracht wordt uitgeoefend bij het indraaien van de schroeven. Voor de aandrijving van de schroeven hebben hardhoutschroeven een Torx aandrijving. Deze aandrijving past uitstekend op de kleine cilinderkop, zonder dat er kans is op beschadigingen van de schroefkop. Een Torx-aandrijving geeft veel controle. Doordat deze aandrijving veel grip heeft is de kans op slippen erg klein.

Gereedschap

Wie aan de slag gaat met hardhout moet flink investeren in kwalitatief goed gereedschap. Het zagen, boren en schroeven in hardhout kost veel energie, zelfs als hardhoutschroeven worden gebruikt. Omdat Burghouwt een totaalleverancier is, is het gereedschap dat hiervoor kan worden gebruikt ook verkrijgbaar. Wie advies nodig heeft bij de aanschaf van de juiste gereedschappen en hulpmiddelen kan advies krijgen van de medewerkers van het bedrijf. Zij zijn uitstekend op de hoogte van de kenmerken van de producten. Ze zijn daardoor in staat om nuttige adviezen geven over de gereedschappen die het beste gebruikt kunnen worden bij het monteren van hardhouten producten.