Afstandschroeven

Afstandschroeven worden gebruikt om twee elementen met elkaar te verbinden terwijl er een kleine afstand tussen de beide elementen blijft bestaan. Dat is handig om regelwerk op een ruwe muur te maken, isolatieplaten te monteren of om plafonds op te hangen aan een ruwe ondergrond. Door afstandschroeven te gebruiken is het niet nodig om afstandsblokjes te gebruiken of om wiggen te plaatsen. De elementen die aan elkaar worden bevestigd zijn volledig vrij van spanning en zullen dus na verloop van tijd niet vervormen. Deze schroeven zijn ook geschikt voor het nauwkeurig op de juiste plek monteren van kozijnen.

Lees meer

Toepassingen van afstandschroeven

Een afstandschroef bestaat uit een lang, wat dunner deel, dat in de muur moet worden geschroefd en een wat dikker gedeelte dat in de lat voor de muur komt te zitten. Boor eerst in de lat gaten met een diameter die 2 millimeter kleiner is dan het dikke gedeelte van de afstandschroeven. Houd de lat dan voor de muur, teken af waar de gaten zitten en maak op die plaatsen pluggen in de muur. Vervolgens wordt de lat op de juiste afstand van de muur gehouden. Met behulp van een schroefmachine worden de afstandschroeven tegelijk in de muur en de lat vastgeschroefd. De lat zit dan automatisch op de juiste afstand.

De gewenste maat van de schroeven bepalen

Met afstandschroeven zijn lengtes te overbruggen van enkele millimeters tot ruim 16 centimeter, als je tenminste de juiste maat schroeven hebt. Die maat is afhankelijk van de gewenste afstand tussen de muur en de voorzetlatten. Vergeet niet de dikte van de lat en de diepte waarmee de schroeven in de muur worden gezet af te trekken van de totale lengte van de schroeven. Gemiddeld genomen moet daar 45 millimeter voor worden gereserveerd. Dat betekent dat voor een tussenruimte van maximaal 75 millimeter een schroef met een lengte van 120 millimeter moet worden gebruikt.

Een frame corrigeren

Als een frame aan een wand of plafond is bevestigd is er altijd een kans dat dit niet overal perfect op de ideale afstand zit. Met afstandschroeven is dat eenvoudig te corrigeren. Draai op de plaats waar het frame niet goed zit de schroeven los, zet het frame op de juiste afstand en draai de schroeven weer vast. Nu zit het frame wel op de juiste afstand. Doordat het monteren van een frame met afstandschroeven zo eenvoudig is en zo gemakkelijk kan worden aangepast, is daarmee veel tijd te besparen.