Schroeven

Schroeven staan garant voor sterke verbindingen tussen allerlei materialen. Een schroefverbinding is echter alleen stevig als de juiste schroef bij het juiste materiaal wordt gebruikt. Het vinden van de juiste schroeven is een flinke uitdaging, want het assortiment is erg groot. Er zijn variaties wat betreft materiaal van de schroef, de dikte en lengte van de schroef, de vorm van de kop en het profiel van het schroefdraad. Gelukkig zijn schroeven verdeeld in categorieën en typen, zodat het uitzoeken wat gemakkelijker wordt. Maar toch zijn er allerlei factoren die een rol spelen bij het selecteren van de juiste soort schroef.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Hoe worden schroeven gebruikt?

Het belangrijkst bij het verbinden van materialen door middel van een schroefverbinding is de keus van de schroef. Voor de lengte van de schroef kies je 2,5 keer de dikte van het materiaal dat vastgeschroefd moet worden. De diameter van de schroef wordt ingeschat op basis van de verwachte kracht die op de schroef komt te staan. De beste schroefkop is afhankelijk van de stevigheid van het materiaal en de gewenste afwerking. In zachte materialen kan het beste een grotere schroefkop worden gebruikt. Een verzonken schroefkop is mooier af te werken, maar tellerkop en cilinderkop schroeven zijn sterker.

Burghouwt’s keuze in de beste schroeven

In het assortiment schroeven bij Burghouwt zijn veel producten van Spax te vinden. De schroeven van deze leverancier voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. De schroefkoppen zijn sterk en raken bij het gebruik van het juiste schroefbit niet beschadigd. De draad van de schroeven loopt soepel de materialen in. Spax levert allerlei typen schroeven, waaronder een grote collectie spaanplaatschroeven. Het bedrijf levert ook grote assortimentskoffers. Daarin zitten alle veelgebruikte soorten en maten schroeven, zodat professionele vakmensen nooit zonder voldoende materiaal op de werkplek komen te zitten.

Hoe kies je de juiste schroef?

Het kiezen van de juiste schroef begint met het soort materiaal dat aan elkaar wordt geschroefd. Vaak is aan de naam van de schroeven al te zien waarvoor ze moeten worden gebruikt, zoals bij spaanplaatschroeven, MDF-schroeven, betonschroeven, kozijnschroeven, vloerschroeven, etc. Door het juiste soort schroef te kiezen ben je verzekerd van schroeven van het juiste materiaal, de juiste draad en met de juiste schroefkop. Vervolgens worden de lengte en de dikte van de schroef bepaald. Bij meerdere mogelijkheden voor de schroefkop wordt deze gekozen op basis van de gewenste afwerking. Om schroeven onzichtbaar weg te werken zijn verzonken schroefkoppen nodig.

Welk gereedschap is nodig om schroeven te bevestigen?

Als een schroef in hard materiaal wordt gedraaid is het goed om het schroefgat voor te boren. Daarmee wordt voorkomen dat het materiaal splijt tijdens het indraaien van de schroef. Het vastdraaien van schroeven kan met een passende schroevendraaier. Beter is het om een schroefmachine te gebruiken. Het voordeel van een schroefmachine is dat die sneller werkt en dat er meer controle is op de kracht waarmee de schroef wordt vastgedraaid. Als je schroeven te vast draait, vooral in zachte materialen, kan dat beschadigen en dat gaat ten koste van de sterkte van de verbinding.