Penstoelen

Penstoelen zijn de hulpmiddelen van uitzetijzers bij het openen van ramen. Een uitzetijzer kan een raam open laten staan door een gaatje uit de stang over een penstoel te schuiven. Zo blijft de uitzetter vast staan en blijft het raam dus ook open staan. De penstoel is dus een essentieel hulpmiddel bij het openzetten van een raam met een uitzetijzer. De penstoel bevat een pen en twee gaatjes om de penstoel te monteren op het kozijn. De penstoel monteer je op het vaste kozijn en de uitzetijzer op het draaiende kozijn van het raam. Vervolgens draai je de uitzetijzer naar de penstoel toe en het raam staat open.

Lees meer

De juiste penstoel bij je uitzetijzer

Een penstoel is dus essentieel voor een uitzetijzer om te werken en daarom is het belangrijk dat je de juiste penstoel kiest voor bij je uitzetijzer. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de uitzetijzers en de gaatjes hierin. De penstoel moet hier namelijk wel doorheen passen, anders helpt het alsnog niet goed mee. Zo zijn er bijvoorbeeld normale en verhoogde penstoelen. Verhoogde penstoelen zijn dus hoger en kunnen misschien niet in alle uitzetijzers. Daarnaast zijn er ook penstoelen met tochtprofielen. Dit zijn penstoelen waarbij het monteergedeelte van de penstoel afzit. Hierdoor kan dit worden geplaatst op het tochtprofiel.

Hoogte van de penstoel

Voor de juiste penstoel is de hoogte belangrijk. Het is namelijk belangrijk dat de uitzetijzer er makkelijk bij kan. Er zijn normale penstoelen, die ongeveer 25 tot 20 millimeter hoog zijn. Er zijn ook verhoogde penstoelen die ongeveer 35 tot 40 millimeter hoog zijn. Verhoogde penstoelen kunnen door het gaatje heen en zo er ook bovenuit komen. daarnaast maakt hoogte ook het verschil voor storm, oftewel Habilis penstoelen en penstoelen die los zitten en dus niet gebruikt hoeven worden. Bij losse penstoelen kun je je raam dus open zetten zonder de uitzetijzer te gebruiken.

Verschillende toepassingen

De penstoelen in ons assortiment zijn gemaakt voor verschillende toepassingen. Het is daarom altijd goed om te weten welke uitzetijzer je hebt. Bepaalde penstoelen zijn namelijk voor bepaalde uitzetijzer. Sommige zijn ook universeel of op meerdere penstoelen toe te passen. In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld penstoelen voor raamuitzetters van Elite, maar ook penstoelen voor raamuitzetters van Habilis of juist penstoelen voor allebei de raamuitzetters.

Materiaal en afwerking

De penstoelen in ons assortiment zijn stuk voor stuk sterk en duurzaam. Ze zijn gemaakt van onder andere rvs en verzinkt staal. Dit materiaal is sterk en gaat lang mee. Je zult de penstoel dus de komende jaren nog niet hoeven te vervangen. De penstoelen in ons assortiment hebben een penstoel in het midden en aan beide kanten twee gaatjes voor het schroeven van de penstoel op het vaste kozijn. Dit is dus ook simpel te monteren en maakt de penstoel smal. De simpele zilveren stalen kleur maakt de penstoelen makkelijk te spotten, maar door zijn kleinheid vallen ze vrijwel altijd mooi weg.