Raamuitzetters

Een raamuitzetter, ook wel uitzetstang of uitzetijzer genoemd, is een soort hang- en sluitwerk waarmee je een draaiarm vast kan zetten bij een raam. Met een raamuitzetter kun je dan een raam vast zetten en voorkomen dat het om klapt of zelfs over de kop waait als er veel wind waait. Uitzetters worden ook gebruikt voor klapramen of valramen die op een bepaalde afstand open moeten worden gehouden. Zonder uitzetter zou het raam gewoon dichtvallen. Met een raamuitzetter kun je makkelijk een raam open zetten en open laten staan. Het beschermt tegen de wind of houdt simpelweg het raam gewoon open.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Er zijn verschillende soorten raamuitzetters die we ook allemaal in ons assortiment hebben. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en werkingen en zijn gemaakt voor bepaalde soorten ramen:

Tele-uitzetters

Tele-uitzetters, ook wel telescoopuitzetters genoemd, zijn raamuitzetters die waarmee je een raam op elke mogelijke manier en positie open kan zetten. Een telescoopuitzetter is een buis met een zuiger erin die je dus in elke gewenste stand vast kan draaien en neer kan zetten. Het is daarmee een van de meer flexibele uitzetters, omdat je je raam in elke gewenste positie neer kan zetten. Dat is een ander verhaal bij een uitzetijzer.

Uitzetijzer

Een uitzetijzer is een raamuitzetter waar gaatjes in zitten. Deze soort uitzetter is een van de meest bekende en meest gebruikte uitzetter. Een uitzetijzer is een ijzeren of aluminium uitzetter waar meestal zes tot acht gaatjes in zitten. Je monteert deze uitzetter aan het kozijn vast en op het vaste gedeelte monteer je een vaststaand en rechtopstaand pennetje. De uitzetter met zijn gaatjes kun je dan op het pennetje plaatsen. Het pennetje past in een van de gaatjes. Op deze manier kun je dus je raam openzetten in een bepaalde positie. De gaatjes zorgen er wel voor dat het gefixeerde posities zijn. Je kunt dus niet elke gewenste positie gebruiken.

Combi-uitzetter

Als laatste is er nog de combi-uitzetter. Deze uitzetter voor ramen is speciaal bedoeld voor klapramen en uitzetramen. Een combi-uitzetter heeft een knikarm die de vorm heeft van een elleboog. Het middelste scharnier op de uitzetter maakte stroeve bewegingen en hierdoor blijft het raam open staan op de gewenste positie. Een combi-uitzetter kan met of zonder slot worden gekocht. Met slot kan de uitzetter dus ook op slot worden gezet. Naast de handigheid van het raam open kunnen zetten, kun je het dus ook op slot draaien als het dicht zit. Dat is een heel stuk veiliger.