Knopcilinders
Knopcilinders zijn cilinders met een de ene kant een sleutelgat en aan de andere kant een knop. Dit wordt vaak in combinatie met een stiftcilinderslot gemaakt. Een stiftcilinderslot is een slot waarin vijf of zes verschillende soorten stiften door een spiraalveer naar het midden van het slot worden geduwd. Hierdoor wordt het slot geblokkeerd. Met een goede sleutel duw je precies alle stiften opzij en kun je de deur van het slot afhalen. Stiftcilindersloten worden het meeste gebruikt en ook knopcilinders zijn een voorkeur. Dit komt door de eenvoudigheid, maar toch extra veiligheid van het slot.
Lees meerVerschillende soorten knopcilinder
Er zijn verschillende soorten knopcilinders. Je hebt bijvoorbeeld een normale knopcilinder. Dit is gewoon een knopcilinder met aan de ene kant een sleutelgat en aan de andere kant een knop. Halve knopcilinders daarentegen hebben aan de ene kant geen sleutelgat, maar alleen aan de andere kant een knop. Knopcilinders kun je ook combineren, zoals een halve met een normale knopcilinder of zelfs dubbele knopcilinders. Dit houdt in dat je met een sleutel al deze sloten en knopen kunt openen. Dan moet je wel dezelfde soorten knopcilinders hebben, anders kun je er niet meerdere met een sleutel openen.
Voordelen van een knopcilinder
Er zitten veel voordelen aan een knopcilinder. Een knopcilinder vind je vaak bij een voordeur of achterdeur. Deze kun je dan snel op slot doen en je hebt dan ook niet meteen een sleutel nodig. Je hoeft alleen de knop om te draaien. Dat is dus lekker makkelijk en daarom ook het eerste voordeel dat we noemen.
Een ander voordeel is dat je niet meer vergeet om de sleutel eruit te halen bij de binnenkant van de deur. Meestal is het namelijk zo dat als de sleutel blijft zitten, je de knop ook niet meer om kunt draaien. Zo vergeet je je sleutels dus niet meer en sluit je alles meteen goed af.
Let wel goed op dat je eigenlijk het sleutelgat aan de andere kant van de cilinder niet vanaf buiten mag zien. Als je bijvoorbeeld een geheel dichte deur hebt, dan ziet niemand vanaf de buitenkant het cilinder zitten, maar bij een glazen deur is dat een ander verhaal. Dan kan iemand namelijk de cilinder en het sleutelgat aan de andere kant zien zitten en denken dat het een makkelijk inbreekklus is. Kijk hier dus goed mee uit.
Keurmerk SKG
Wie houdt er nu niet van veiligheid. Je huis is van jou en daar mag niemand aankomen. Als je veel geeft om veiligheid en hier gerust wat meer aan uit wilt geven, dan raden we je aan goed op te letten voor het keurmerk SKG op cilindersloten. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting test en keurt onder andere sloten en dus ook cilindersloten. Er wordt gekeken naar stevigheid, duurzaamheid en inbraakweerbaarheid. Er worden vervolgens sterren gegeven. Hoe meer sterren de SKG geeft aan een slot, hoe meer inbraakweerbaarheid er is. Als je dus het beste cilinderslot met grootste inbraakweerbaarheid wilt hebben, koop dan degene met de meeste sterren.