Enkele cilinders

Cilindersloten, ook wel cilinders genoemd, zijn een bepaald soort slotmachines. Onder cilinders kunnen knopcilinders, enkele cilinders en dubbele cilinders vallen. Een cilinderslot bestaat uit een cilindervormige behuizing en daarin een slot met een bepaald soort slot. Het slot wordt geblokkeerd met help van platen, stiften of kogels. Als de verkeerde sleutel in een cilinderslot wordt gedaan, zal deze niet kunnen draaien en dus niet het slot kunnen openen. Met de juiste sleutels worden de plaatjes, stiften of kogels verschoven door de sleutel tijdens het draaien. Dan opent het slot. Cilindersloten worden veel gebruik, maar het gevaar van kerntrekken wordt steeds groter. Check daarom altijd het SKG keurmerk.

Lees meer

Verschil enkele en dubbele cilinders

Er zijn meerdere soorten cilindersloten zoals enkele en dubbele cilinders. Ook is er de knopcilinder, waar er aan de ene kant een sleutelgat zit en aan de andere kant een draaiknop. Tussen enkele en dubbele cilinders zit ook een verschil.

Een enkele cilinder heeft een slot aan een zijde van de cilinder die je kunt openen met de sleutel. Aan de andere zijde heb je dan niks zitten. Met een enkel cilinderslot kun je dus de deur maar openen vanuit een kant en aan de andere kant niet meer op slot draaien.

Een dubbel cilinderslot is een slot met aan beide kanten van de cilinder een sleutelgat. Dit slot kun je dus van beide kanten van de deur openen en sluiten. Je ziet dus bij de deur aan beide kanten een sleutelgat zitten.

Voordeel van een enkel cilinderslot

Er zitten veel voordelen aan een enkel cilinderslot inslaan. Ten eerste is het een stuk veiliger. Je kunt maar vanuit een kant de deur openen met een sleutel, dus je kunt ook zelf bepalen welke kant dit wordt. Op deze manier wordt de kans op inbreken al gehalveerd. Ook is het een stuk veiliger omdat je kunt verbergen dat er een cilinderslot in de deur zit door de blinde zijde, dus de zijde zonder sleutelgat, aan de buitenkant van de deur te doen.

Tegenwoordig is het namelijk zo dat inbrekers steeds meer met kerntrekken een cilinderslot los proberen te krijgen. Met een enkel cilinderslot weten ze niet dat er een cilinderslot zit en zullen ze dat dus ook niet proberen.

Keurmerk SKG

Sloten zijn er voor je veiligheid. Ze beschermen jou en je huis tegen inbrekers. Sloten worden daarom altijd gekeurd door de SKG, de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting test en keurt allerlei soorten sloten, dus ook allerlei cilindersloten en enkele cilinders. Ze testen daarbij op stevigheid en duurzaamheid. Ook wordt er gekeken naar inbraakweerbaarheid van de sloten. Vervolgens geeft de SKG vervolgens wel of niet hun goedkeuring. Dan zie je het keurmerk SKG terug bij een slot.

Ze hebben ook een puntensysteem voor inbraakweerbaarheid die wordt aangegeven met sterren. Hoe meer sterren bij het keurmerk staan, hoe beter de inbraakweerbaarheid van het slot is. Een ster is al goed, maar drie sterren is natuurlijk nog veel beter. Kijk hier dus voor uit als je een enkel cilinderslot gaat kopen.