Cilinders
Cilinders, oftewel cilindersloten, zijn slotmechanismes. Deze cilindersloten bestaan uit een cilinder en behuizing. Hierin zit dan het slot verborgen. De cilinder wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld door platen, kogels of stiften, tenzij de juiste sleutel in het slot wordt gedaan. Dan worden deze dingen opzij verplaatst en wordt de cilinder gedeblokkeerd. Dan gaat de deur dus van het slot af. Alleen de juiste sleutel kan dus in het cilinderslot worden gestoken en alleen de juiste sleutel kan dan het slot ook omdraaien. Een cilinderslot bestaat dus uit een cilinder met daarin het slot. Het is een veilige manier om je deuren op slot te doen.
Lees meerVerschillende sloten
Er kunnen verschillende soorten sloten in een cilinderslot zitten.
- In 1844 werd het stiftcilinderslot uitgevonden. Dit cilinderslot wordt tot op heden nog steeds het meeste gebruikt. In de cilinder zitten 5 of 6 stiften, oftewel metalen pinnen van verschillende lengtes. Met spiraalveren en sluitpinnen worden deze stiften naar het midden van het slot geduwd. Op die manier wordt het slot dus geblokkeerd. Alleen met de juiste sleutel, die dus precies alle stiften opzij duwt, kun je het slot openmaken.
- Dan heb je ook nog het plaatjescilinderslot. Dit slot is minder goed en veilig dan het stiftcilinderslot, maar wordt toch veel gebruikt. Het wordt voornamelijk veel gebruikt voor kleine dingen zoals kistjes, sloten van je fiets, brievenbussen en op meubels. In een plaatjescilinder zitten een paar sleuven waar plaatjes in zitten. Die worden met spiraalveren naar het midden gedrukt. Zo blijft het slot gesloten. Alleen met de juiste sleutel kunnen de plaatjes weg worden gedrukt.
Wetgeving rondom cilindersloten
Er is een strenge wetgeving rondom cilindersloten die steeds meer op begint te komen. dit komt doordat cilindersloten steeds meer worden opengebroken met kerntrekken. Kerntrekken is het boren van een schroef in een cilinderslot. Dan kan er met een klauwhamer de schroef en de cilinder uit de deur worden gehaald. Op deze manier kunnen inbrekers dus makkelijk inbreken. Om kerntrekken tegen te gaan is er een strenge wetgeving ontstaan rondom cilindersloten.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft advies uitgebracht over het tegengaan van kerntrekken. Dit keurmerk is specifiek gericht op veilig wonen en inbraakweerbaarheid. In het advies van het Politiekeurmerk Veilig Wonen staat dat je het beste een cilinderslot met keurmerk SKG met drie sterren kunt plaatsen. Ook kun je kerntrekbeslag plaatsen of een versterkte cilinder kopen met een minimale uittrekkracht van ongeveer 15 KN. Op deze manier ga je zo veel mogelijk tegen dat kerntrekken kan gebeuren bij jouw cilinderslot. Het SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en zij testen de inbraakweerbaarheid van sloten. Ook cilindersloten worden regelmatig getest en dan worden sterren gegeven. Drie sterren is hoog en dus een goede inbraakweerbaarheid.