Lasdozen

Bij de onderdelen voor elektrische installaties in het assortiment van Burghouwt is een flink aantal lasdozen te vinden. Een lasdoos wordt gebruikt om kruispunten van elektrische leidingen op een veilige manier te koppelen. Als je buitenshuis een elektrische installatie aanlegt moet er een andere lasdoos worden gebruikt dan binnenshuis. De lasdoos voor buiten is voorzien van een vochtwerende constructie. Daarmee wordt voorkomen dat er water in de lasdoos komt, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Voor het overige is er weinig verschil tussen het gebruik van een lasdoos voor binnen en buiten. Ook de manier waarop de kabels bevestigd worden is nagenoeg hetzelfde.

Lees meer

Wat is een lasdoos?

Qua uitvoering zijn er drie hoofdtypen lasdozen. In woningen en bedrijven wordt voor een knooppunt, waar veel draden bij elkaar komen, een centraaldoos gebruikt. Een centraaldoos is dieper dan een gewone lasdoos. Dat is nodig om een grotere hoeveelheid draden en lasdoppen te kunnen herbergen. Een banula doos is een lasdoos voor grote installaties die in het zicht zitten. Deze worden vaak in bedrijfsomgevingen gebruikt. Het laatste hoofdtype lasdoos is de waterdichte lasdoos, ofwel kabeldoos. De waterdichte lasdoos is er in diverse types en kwaliteiten. De mate waarin zo’n doos waterdicht is verschilt per type en dat wordt aangegeven met de IP waarde.

Gebruik van lasdozen

In lasdozen die binnenshuis worden aangelegd worden vaak PVC buizen aangesloten. In die buizen liggen de elektriciteitskabels. De PVC buis past met wartels op de kabeldoos, waardoor een stevig geheel ontstaat. Het is mogelijk om zonder PVC buis te werken en in plaats daarvan een YMVK kabel of een XMVK kabel te gebruiken. Sommige typen van deze kabels zijn geschikt om buiten te gebruiken. Ook deze kabels worden door middel van wartels vastgemaakt aan de lasdozen. Binnenin de lasdozen worden de verschillende kabels met lasdoppen aan elkaar gemaakt.

Soorten lasdozen

Voor elke situatie is er wel een lasdoos verkrijgbaar. Voor een lasdoos die in een muur moet worden gemaakt zijn er een hollewand inbouwdozen of multifunctionele inbouwdozen. Ook is er de nodige keus aan centraaldozen. Vanwege het multifunctionele karakter van de onderdelen van lasdozen bieden sommige producenten de mogelijkheid om de lasdoos, de deksel en de inzetstukken los te kopen. Bij de meest vierkante bekende grijze lasdoos is dat niet het geval. Die wordt compleet geleverd, inclusief 3 wartels. De gaten voor de kabels zijn afgedekt met een dun plastic laagje, dat je zelf moet verwijderen.

Waarop moet je letten bij het kopen van lasdozen?

Bij de aanschaf van lasdozen moet je in eerste instantie kiezen voor een lasdoos met voldoende ruimte voor de aansluitingen. Lasdozen die in de muur worden bevestigd zijn doorgaans wat degelijker uitgevoerd. Voor montage op een muur of een houten plafond is een standaard lasdoos prima geschikt. Als je een waterdichte lasdoos wilt hebben geeft het IP nummer aan hoeveel vocht zo’n doos aankan. Een IP nummer heeft 2 cijfers. Hoe hoger het tweede cijfer, des te beter is de lasdoos bestand tegen vocht. Het IP nummer is te vinden bij de producten in het assortiment van Burghouwt.